Kostarika planira eliminisati sva fosilna goriva

''Kada dostignemo 200 godina nezavisnosti proslavit ćemo što smo uklonili benzin i dizel iz našeg transportnog sistema.''

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 14.05.18 u 07:10
http://bit.ly/2wFfoeV
Ekološka postignuća Kostarike već su smjestili ovu centralnoameričku zemlju na blizu samog vrha  kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena, ali ako je vjerovati novoizabranom predsjedniku, rast će biti još veći.
 
Carlos Alvarado Quesada je u svojem inauguralnom govoru na kojem se pojavio u autobusu s pogonom na hidrogen najavio kako želi da Kostarika postane prva dekarbonizovana zemlja na svijetu. To uključuje prestanak korištenja svih fosilnih goriva – čak i onih koji se koriste za transport.
 
''Dekarbonizacija je veliki zadatak naše generacije, a Kostarika mora biti jedna od prvih zemalja svijeta koja će to postići, ako ne i prva", rekao je predsjednik Alvarado. "Imamo veliki, ali i lijep zadatak ukidanja korištenja fosilnih goriva u našoj privredi kako bi se omogućilo korištenje čistih i obnovljivih izvora energije.''
 
Nema sumnje da je to ambiciozan cilj. Iako Kostarika navodno generiše više od 99% svoje električne energije iz obnovljivih izvora – oslanjajući se uglavnom na hidroenergiju, geotermalnu i energiju vjetra – to se općenito odnosi na domaću upotrebu.
 
Iako je to očigledno sjajno postignuće, ipak znači da često zanemarimo druge velike izvore ugljika, posebno automobile i kamione na ulicama. Sada kada se većina domaćinstava napaja iz obnovljivih izvora energije, to znači da se glavni izvor emisija stakleničkih plinova Kostarike preusmjerio na transport.
 
Tokom svog pobjedničkog govora nakon što je prošlog mjeseca pobijedio na izborima, izjavio je da želi započeti dekarbonizaciju transportne industrije do 2021. godine. ''Kada dostignemo 200 godina nezavisnosti proslavit ćemo što smo uklonili benzin i dizel iz našeg transportnog sistema,'' rekao je Alvarado.
 
Taj se cilj u velikoj mjeri smatra nerealnim, uglavnom zbog toga što tehnologija još uvijek nije toliko razvijena da bi mogao postojati bezugljični trasportni sistem, ali mnogi i dalje smatraju da je odličan cilj na koji se treba fokusirati i da će vjerovatno postaviti ključne temelje. Svijet treba zemlje kao što je Kostarika koje bi provodile velike projekte poput ovog i pokazale ostalima šta se može učiniti i da se ciljevi iz Pariškog klimatskog sporazuma mogu ispuniti, piše Josh Davis za IFLScience.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico