Sekretar UN-a: Naša planeta je preplavljena plasičnim otpadom

''Od udaljenih otoka do Arktika, ne postoji mjesto koje je netaknuto. Ako se sadašnji trendovi nastave, do 2050. godina naši okeani će imati više plastike nego ribe.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 07.06.18 u 07:11
http://bit.ly/2JrnlpG
Plastika je jedna od najvećih prijetnji za životnu sredinu s kojom se svijet suočava, saopštile su Ujedinjene nacije povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša.
 
Naglašavajući uspjeh mnogih međunrodnih napora za borbu protiv plastičnog otpada, organizacija je opisala kako se plastika dostigla u svaki ugao Zemlje.
 
U najopsežnijem izvještaju do sada u kojem se ispitivaju globalne vladine strategije protiv plastičnog otpada, stručnjaci UN-a pozvali su na usklađenu akciju kako bi ''pobjedili plastično zagađenje''.
 
Zabrane ove vrste koje su već nametnute za neke plastične proizvode u Velikoj Britaniji bile su među najefikasnijim strategijama za rješavanje ovog problema.
 
Predstavljajući studije slučaja iz više od 60 zemalja, UN-ova analiza istražuje različite strategije koje se provode, te predlaže mjere koje bi donosioci odluka mogli poduzeti kako bi ublažili ovaj problem, piše Independent.
 
Zabrane proizvoda poput stiropora i plastičnih vrećica u različitim dijelovima svijeta kao što su New York i Ruanda pokazale su se veoma efikasnim.
 
U izvještaju se navodi da je u 30% nacija koje su uvele ograničenja na plastične vrećice zabilježen znatan pad u njihovom korištenju već u prvoj godini nakon implementacije.
 
U aprilu, podaci koje su prikupili vladini naučnici u Velikoj Britaniji otkrili su da se broj plastičnih vreća pronađenih na morskom dnu smanjio posljednjih godina – sugerirajući da je naplata vrećica u supermarketima pomogla u zaustavljanju njihove upotrebe.
 
Ministri su također razmotrili uvođenje sličnih taksa kako bi se smanjila upotreba jednokratnih šolja za kafu.
 
Međutim, autori UN izvještaja upozoravaju da je potrebno još mnogo toga učiniti, te pozivaju na saradnju preduzeća i inicijativa koja bi podstakla kružnu ekonomiju u kojoj se plastika u velikoj mjeri reciklira.

Više od 40 većih kompanija u Velikoj Britaniji potpisalo je prvi ''plastični pakt'' na svijetu u kojem su se obavezali na iskorijenjivanje jednokratne ambalažne plastike u nastojanju da se pokuša riješiti globalna kriza zagađenja.
 
U zemljama koje su imale manje uspjeha u suzbijanju plastičnog zagađenja, dva glavna pitanja koja su naglašena odnose se na nedostatak pristupačne alternative plastici i neuspjeh provođenja efikasnih strategija.
 
Priznajući da svaka zemlja ima različite probleme kada je u pitanju proizvodnja plastike i upravljanje otpadom, autori izvještaja ukazuju na 10 univerzalnih koraka koje kreatori politika mogu pratiti.
 
Ti koraci uključuju pozive za ekološki prihvatljive alternative plastičnoj industriji i promociju proizvoda za višekratnu upotrebu.
 
''Ova procjena pokazuje kako akcije mogu biti bezbolne i profitabilne – uz ogromne dobitke za ljude i planetu koji pomažu u prevenciji skupih troškova zagađenja,'' rekao je Erik Solheim, šef UN Enviromenta.
 
''Plastika nije problem, već ono što radimo s njom.''
 
Izvještaj je objavljen u New Delhiju u znak obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, što je UN-ov godišnji događaj za podizanje svijesti o pitanjima životne sredine i promovisanje akcija za njihovo rješavanje.
 
Povodom obilježavanje ovog događaja, generalni sekretar UN-a Antonio Gutteres izdao je saopštenje u kojem se navodi da ''svi imamo ulogu u zaštiti našeg jedinog doma''.
 
Gutters se pozvao na nevjerovatne statističke podatke, kao što je činjenica da broj mikroplastičnih masa u okeanima dana nadmašuje broj zvijezda u galaksiji, te osam miliona tona plastike koje svake godine završavaju u morima i okeanima.
 
''Od udaljenih otoka do Arktika, ne postoji mjesto koje je netaknuto. Ako se sadašnji trendovi nastave, do 2050. godina naši okeani će imati više plastike nego ribe.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico