Starbucks će do 2020. godine prestati koristiti plastične slamke

Starbucks će do 2020. godini eliminisati plastične slamke iz svojih radnji, kao odgovor na sve veći društveni pritisak da kompanije budu ekološki prihvatljive.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 10.07.18 u 07:37
http://bit.ly/2L4zB0c
Starbucks će do 2020. godini eliminisati plastične slamke iz svojih radnji, kao odgovor na sve veći društveni pritisak da kompanije budu ekološki prihvatljive.
 
Ova kompanija sa sjedištem u Seattle-u saopštila je u ponedjeljak da će umjesto plastičnih koristiti slamke napravljene od drugih materijala i poklopce koji ne zahtijevaju korištenje slamki, prenosi Guardian.
 
McDonalds je također nedavno saopštio da će od sljedeće godine preći na papirne slamke  u Velikoj Britaniji i Irskoj, te da će testirati alternative za plastične slamke na nekim američkim lokacijama. U februaru, kompanija Dunkin 'Donuts je saopštila kako će eliminisati stripor čaše iz svojih trgovina do 2020. godine.
 
Aktivisti za zaštitu životne sredine vršili su pritisak na kompanije da odbace plastične slamke jer iste često završavaju u okeanima nanoseći štetu morskom životu. Pritisak je privukao pažnju 2015. godine zahvaljujući viralnom videu u kojem se pokazuje kako se uklanja slamka iz nosa morske kornjače u grafičkim detaljima.
 
Lokalne vlasti također su razmatrale ovo pitanje. Prošle sedmice, zabrana koja se odnosi na jednokratne plastične slamke i posuđe u prodajnim mjestima koja služe hranu stupila je na snagu u Seattle-u, a Starbucks navodi kako već nudi alternativne slamke. Slični prijedlozi se razmatraju i na drugim mjestima, uključujući New York i San Francisco.
 
Dok su slamke postale visoko profilisani problem, one čine samo oko 4% plastičnog otpada po broju komada, a daleko manje po težini. Slamke dodaju samo 2.000 tona od skoro 9 miliona plastičnog otpada koji završi u vodama svake godine.
 
Ipak, oni koji podržavaju zabranu plastičnih slamki navode da su uglavnom nepotrebne i da je zabrana dobar simbol.
 
Poklopci bez slamki će se od ove jeseni moći naći u Starbucksovim radnjama u Seattle-u i Vancouveru, s postepenim širenjem unutar SAD-a i Kanade od sljedeće godine.
 
Uslijedit će i gobalno širenje s početkom u Evropi gdje će se poklopci bez slamki koristiti samo u odabranim radnjama u Francuskoj i Holandiji, kao i Velikoj Britaniji.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico