Ocean Cleanup: Razvijen uređaj koji će ukloniti hiljade tona plastike iz Tihog okeana

Ako uspije, Ocean Cleanup, zamisao holandskog izumitelja Boyan Slata, želi pokrenuti flotu sličnih sistema za uklanjanje oko polovice plastike koja je zarobljena u vrtlogu tokom narednih pet godina.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 12.09.18 u 08:27
http://bit.ly/2MmQBif
Naučnici su spremni pokrenuti uređaj za koji se nadaju da će očistiti 80.000 tona plutajuće plastike na području Tihog okeana.
 
Sistem 001, kojeg je razvila neprofitna organizacija Ocean Cleanup, započeti će putovanje u Great Pacific Garbage Patch iz San Francisca u subotu nakon godina koje je proveo u razvoju, prenosi Independent.
 
Mašina duga 600 metara koristi plimne uzorke koji plutaju u površine visoke plastične koncentracije, stvarajući barijeru u obliku potkovice za skrivanje ostataka koji se kasnije mogu skupljati i reciklirati.
 
Ako uspije, Ocean Cleanup, zamisao holandskog izumitelja Boyan Slata, želi pokrenuti flotu sličnih sistema za uklanjanje oko polovice plastike koja je zarobljena u vrtlogu tokom narednih pet godina.
 
Smješten otprilike na pola puta između Havaja i obale Kalifornije, Great Pacific Garbage Patch najveća je akumulacija okeanske plastike u svijetu.
 
Smatra se da zamka, koju oblikuju cirkulacijske struje, sadrži 1.8 triliona komada plastike i sada pokriva područje veličine Francuske.
 
"Svakako je inženjering nečega što bi preživjelo u okeanu bio prilično veliki izazov", izjavio je Slat za ABC7 News iz San Francisca. "Ako pogledate obalu, to je zapravo vrlo efikasan način prikupljanja plastike, pa smo zato rekli: 'Zašto ne izgradimo svoju vlastitu obalu?'"
 
Razvoj i izgradnja Sistema 001 navodno je koštala 25 miliona dolara. Ocean Cleanup planira ponuditi velikim kompanijama priliku za finansiranje izgradnje dodatnih sistema u zamjenu za postavljanje njihove korporativne marke na uređaje.
 
Mnogi stručnjaci o okeanima izrazili su optimizam da ovaj projekat može uveliko doprinijeti čišćenju masivnog polja otpada, ali još uvijek postoje određeni problemi.
 
Programeri inzistiraju da morski život neće biti zahvaćen barijerom.
Međutim, Sue Kinsey, iz Marine Conservation Society, upozorila je da bića koja plivaju na površini vode, kao što su meduze, ne bi mogli pobjeći.
 
"Najveći problem su ona stvorenja koja pasivno plutaju u okeanu i koja se zapravo ne mogu maknuti s puta - jednom kada se nađu na tom mjestu, bit će zarobljeni tamo i neće se moći kretati", rekla je za BBC.
 
Sistem će se postaviti na oko 2350 nautičkih milja u blizini obale, gdje će proći dvije sedmice testiranja na otvorenoj vodi.
 
Tada bi trebao nastaviti putovanje još 1.000 nautičkih milja usred okeana, gdje će početi s radom.
 
Naučnici očekuju da će dobiti jasnu sliku o tome šta mogu očekivati i koliko će uspješan projekat biti do kraja godine.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico