Čak 93 % djece na svijetu svakodnevno udiše zagađeni zrak

Studija WHO-a za ovu godinu je otkrila kako se Tetovo i Tuzla nalaze među 10 evropskih gradova s najvišom koncentracijom toksičnih čestica u zraku.

AUTOR: Esma Klico
OBJAVLJENO: 31.10.18 u 10:51
http://bit.ly/2CVmqgO
Oko 93% globalne populacije djece mlađe od 15 godine (1.8 milijardi) svakodnevno udišu zagađeni zrak, tvrde novi podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Kao rezultat toga, stotine hiljada djece umire, oboli od ozbiljne bolesti ili pati od kognitivnih poremećaja zbog zagađenosti zraka što utječe na razvoj moždanih ćelija.

"Zagađeni zrak truje milione djece na svijetu i uništava njihov život. To je neoprostivo. Svako dijete bi trebalo moći udisati čist zrak kako bi mogli rasti i dostići svoj puni potencijal," izjavio je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi IflScience.

Zagađenje zraka se nalazi među vodećim opasnostima po zdravlje djece i smatra se odgovornim za smrt 1 od 10 djece mlađe od 5 godina. Najčešće žrtve su djeca iz siromašnih država. Procjenjuje se kako je, u tim dijelovim svijeta (posebno u Africi, jugoistočnoj Aziji i zapadnom Pacifiku), 98% djece mlađe od 5 godina izloženo razinama zagađenja zraka koje WHO smatra opasnim. Također, 52% djece u razvijenim državama je izloženo većim razinama onečišćenja zraka, prema standardima WHO-a. 

Tuzla među 10 najzagađenijih gradova u Evropi

Studija WHO-a za ovu godinu je otkrila kako se Tetovo i Tuzla nalaze među 10 evropskih gradova s najvišom koncentracijom toksičnih čestica u zraku. 

Tetovo i Tuzla su industrijski gradovi koji se oslanjaju na ugljen lignit koji je izuzetno štetan po okoliš, ali i po naše zdravlje. U gradovima koji imaju visoke razine onečišćenja zraka su česte plućne bolesti kao i nedovoljna razina razvijenosti pluća kod djece koja rastu u takvom okruženju.

Prema procjeni Svjetske banke, u Makedoniji oko 1350 osoba godišnje izgubi život zbog onečišćenja zraka.