Naučnici žele zamagliti sunce kako bi se borili protiv klimatskih promjena

Mnogi naučnici se protive geoinženjeringu. Oni tvrde da bi to moglo imati neželjene posljedice, te da tretira simptome klimatskih promjena umjesto uzroka.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 29.11.18 u 12:24
http://bit.ly/2zw6LlC
Dugoročna predviđanja o klimatskim promjenama su mračna. Prošlog mjeseca, izvještaj Ujedinjenih naroda utvrdio je da trenutni napori međunarodne zajednice vjerovatno neće spriječiti njihove katastrofalne globalne posljedice.
 
Taj sumorni konsenzus potiče neke naučnike da istražuju druga rješenja, uključujući ideju toliko ekstremnu da je podijelila naučnu zajednicu: geoinženjering vlastitog planeta oslobađanjem čestica u stratosferu koje će ukloniti sunčevu svjetlost i spriječiti buduće zagrijavanje, piše Jon Christian za Futurism.
 
Nova studija naučnika sa Harvarda i Yalea, objavljena u petak u časopisu Environmental Research Letters, otkrila je da bi izgradnja aviona visokih nadmorskih visina koji bi oslobađali čestice koje blokiraju sunčevu svjetlost mogla koštati samo 2 ili 3 milijarde dolara godišnje - što je kap u moru u poređenju s desecima milijardi dolara klimatskih šteta kako se predviđa u UN-ovom izvještaju.
 
Autori izvještaja otkrili su kako bi za ovaj poduhvat bilo dovoljno oko 100 specijalno dizajniranih letjelica, koji bi letile oko 60.000 puta godišnje. To nije ogroman program, napisali su, ali dovoljno je značajan da se ne bi moglo izvesti u tajnosti.
 
Mnogi naučnici se protive geoinženjeringu. Oni tvrde da bi to moglo imati neželjene posljedice, te da tretira simptome klimatskih promjena umjesto uzroka.
 
Ali, drugi naučnici kažu da je neophodno istražiti efekte programa poput čestica koje blokiraju sunčevu svjetlosti prije nego što vlade pokrenu vlastite geoinženjering programe za borbu protiv klimatskih promjena.
 
"Nažalost, klimatske promjene dovoljno su grozne da moramo razmišljati o drastičnoj akciji", rekao je Matthew Watson, naučnik na Univerzitetu Bristol koji nije bio autor rada  za Guardian. "Neki se protive istraživanju tih ideja, ali lično mislim da je to greška. Može doći vrijeme, u budućnosti ne tako daleko, gdje bi bilo nemoralno da ne interveniramo."
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico