Svjetska meteorološka organizacija: 2018. godina je četvrta najtoplija godina ikad zabilježena

Nakon mjeseci razornih toplotnih valova i požara širom svijeta, 2018. će biti proglašena četvrtom najtoplijom godinom ikad zabilježenom, navodi UN-ova agencija specijalizirana za vremenske prilike.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 02.12.18 u 11:27
http://bit.ly/2zCj9kh
Nakon mjeseci razornih toplotnih valova i požara širom svijeta, 2018. će biti proglašena četvrtom najtoplijom godinom ikad zabilježenom, navodi UN-ova agencija specijalizirana za vremenske prilike.

Brojke koje je objavila Svjetska meteorološka organizacija (WMO) za prvih 10 mjeseci u godini otkrivaju da je temperatura planete bila gotovo 1C iznad predindustrijske osnovice.

20 najtoplijih godina ikad zabilježene su u posljednje 22 godine, a tokom posljednjih pet godina zagrijavanje se u prosjeku povećalo za više od 1C u odnosu na historijske razine.

Naučnici su zabrinuti da svijet još uvijek nije ni blizu usporavanja ovih ogromnih temperatura, budući da su se toplomjeri približili ambicioznom cilju od 1.5C iz Pariškog sporazuma, piše Independent.

"To je više od pukih brojeva", izjavila je zamjenica glavnog tajnika WMO Elena Manaenkova.

"Svaki dio stepena zagrijavanja pravi razliku za ljudsko zdravlje i pristup hrani i pitkoj vodi, za izumiranje životinja i biljaka, za preživljavanje koraljnih grebena i morskog života ... Svaki dodatni dio je važan."

Globalni zapisi o temperaturama protežu se do 1880. godine, najranijeg datuma za koji se može napraviti pouzdana procjena koja pokriva cijelu planetu. Ova godine dolazi iza 2016., 2015. i 2017. godine na ljestvici najtoplijih godina ikad zabilježenih.

S El Nino događajem za koji se predviđa da će se dogoditi u narednim mjesecima, temperature sljedeće godine vjerovatno će se ponovo povećati dok se prirodni poticaj zagrijavanju okeana kombinira s klimatskim promjenama koje uzrokuje čovjek.

Profesor Tim Osborn iz Jedinice za klimatološka istraživanja Univerziteta East Anglia, koja daje podatke koji se koriste u WMO analizi, rekao je kako je globalno zagrijavanje izazvano emisijama stakleničkih plinova sada vrlo jasno.

"Posljednje četiri godine bile su četiri najtoplije godine ikada zabiježene, jer su ljudi na globalnoj razini uzimali ugljen, naftu i plin iz zemlje, sagorijevali ih i tako emitirali milion i po tona ugljičnog dioksida u Zemljinu atmosferu," rekao je.

Ovog ljeta, rastuće temperature i ekstremno vrijeme širom svijeta pružili su sliku o tome kako bi naša budućnost mogla izgledati kao rezultat klime koja se mijenja.

Požari su pogodili Kaliforniju i Grčku, dok je toplotni val harao sjevernom hemisferom od Evrope do Japana, a istočna Afrika i Indija doživjele su teške poplave.

Naučnici su sada sigurniji nego ikad u povezivanju takvih katastrofalnih događaja s rastućim globalnim temperaturama i njihovim utjecajem na globalne vremenske obrasce.

U srijedu, UN-ova jedinica za okoliš upozorila je kako se globalne obveze za smanjenje emisija moraju utrostručiti kako bi se ispunio cilj od 2C iz Pariškog sporazuma i povećati pet puta kako bi se zadovoljila meta od 1.5C zagrijavanja.

Međuvladina komisija UN-a o klimatskim promjenama upozorila je u oktobru kako je ispunjavanje tog cilja još uvijek tehnički moguće, ali da će zahtijevat jedinstvene promjene u svakom aspektu ljudskog života.

"Nismo na putu ispunjavanja ciljeva klimatskih promjena i obuzdavanja rasta temperatura", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

"Koncentracije stakleničkih plinova ponovno su na rekordnoj razini i ako se sadašnji trend nastavi, možda ćemo svjedočiti povećanju temperature od 3-5C do kraja stoljeća.

"Ako iskoristimo sve poznate izvore fosilnih goriva, porast temperature će biti znatno veći ... Treba još jednom ponoviti da smo prva generacija koja u potpunosti razumije klimatske promjene i posljednja generacija koja bi mogla učiniti nešto u vezi toga.”


Za Front Slobode prevela Esma Klico