Noam Chomsky: Administracija Donalda Trumpa će izazvati novi finansijski slom

Investitori su oduševljeni što će Trump smanjiti zakonske propise jer će im tako omogućiti veći profit, što će na kraju dovesti do još jednog sloma, ali to nije njihov problem. Porezni obveznici će snositi posljedice

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 17.06.17 u 14:57
http://bit.ly/2tyMaYq
Noam Chomsky upozorio je kako bi način vladavine Donalda Trumpa  i efekat kojeg ima na tržište kapitala mogao rezultirati još jednim finansijskim slomom.

Ekonomist, historičar i lingvist je izjavio kako je "anti-establišmentski" status predsjednika "šala" s obzirom na činjenicu koga imenuje na pozicije i na njegove anti-regulacijske politike koje ohrabruju berze, prenosi Independent.

"Šta je anti-establišemnt?", upitao je Chomsky.

"Ovu administraciju čine ljudi iz klase milijardera, velikih finansijskih institucija, vojske i tako dalje. Zapravo, samo pogledajte tržište dionica, to će vam reći koliko Trump stvarno predstavlja "anti-establišment".

"Kao članove kabineta je imenovao ljude poput ministra finansija Stevea Mnuchina iz Goldman Sachs-a, Garya Cohna, direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća, koji je također imao značajnu funkciju u Goldman Sachs-u.

"Od kada je Trump izabran, vrijednosti dionica u finansijskim institucijama su zabilježile vrtoglav rast", rekao je Chomsky.

"Investitori su oduševljeni što će Trump smanjiti zakonske propise jer će im tako omogućiti veći profit, što će na kraju dovesti do još jednog sloma, ali to nije njihov problem. Porezni obveznici će snositi posljedice."

Stručnjaci su nakon skoro osam godina stabilnog rasta tokom Obaminog mandata očekivali finansijska previranja za vrijeme Trumpovog predsjedovanja, veći dio očekivane negativne reakcije se dogodio zbog elementa neizvjesnosti, budući da je tržište očekivalo pobjedu Hillary Clinton.

Usprkos zabrinutosti oko njegove izvršne naredbe o zabrani ulaska u zemlju državljanima 7 većinsko muslimanskih država i njegovih tweetova u kojima je napadao određene kompanije. zbog čega su one gubile na vrijednosti, američko tržište dionica je doseglo rekordnu vrijednost nakon izbora 8. novembra i za sada nastavlja da raste. Dionice kompanija poput farmaceutskih, bankarskih i zatvorskih su značajno porasle nakon najave reforme poreznog sistema i manje zakonske regulacije.

Na primjer, predsjednik je potpisao izvršnu naredbu kojom će se ponovno razmotriti zakon Dodd-Frank koji nalaže da banke posjeduju veće kapitalne amortizere i kojim se ograničavaju rizične investicije kako bi se zaštitili klijenti banaka. Trump je također ukinuo pravilnik prema kojem finansijski savjetnici moraju kao prioritet staviti interes svog klijenta.

Indeks američkih kompanija, S & P 500, zabilježio je porast veći od 10 posto nakon što je Trump izabran za predsjednika. Banke su doživjele još veći porast. IShares US Financials ETF, pasivni fond koji ulaže u finansijske dionice, porastao je za više od 17 posto u istom periodu.

Trump potencira kako rastuće tržište predstavlja znak da je njegova administracija uspješna od inauguracije 20. januara. Također je zadovoljan izvještajem Biroa rada prema kojem je u februaru otvoreno 235.000 novih radnih mjesta, iako je slične brojke Obamine administracije nazivao "lažnim" i "mutnim".

U najmanju ruku izgleda kako je predsjednik odlučan da bogataše učini još bogatijim u državi u kojoj živi više od 5 miliona milionera.
Rekao je kako će smanjiti korporativni porez sa 35 na 15 posto, i da će ukinuti federalne poreze na imovinu i poklone.

"Smanjit ćemo ukupno porezno opterećenje velikim američkim kompanijama. Za sada se sve dobro odvija. Vjerujem kako napredujemo brže od planiranog," rekao je Trump na nedavnom sastanku s rukovoditeljima avionskih kompanija.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico