Univerziteti počeli prihvatati Bitcoin kao način plaćanja školarine

Znak ''njihove sposobnosti za širenje znanja o najsavremenijim tehnologijama kao što je blockchain, kao i želje za stjecanjem iskustva o praktičnim askpektima ove nove oblasti"

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 09.10.17 u 11:45
http://bit.ly/2fTTYiE
Bitcoin se do sada koristio za kupovinu kuća, a zemlje poput Venecule i Vijetnama zaista počinju prihvatati ovu valutu. Sada su neki univerziteti počeli usvajati bitcoin kao način plaćanja školarine, iako postoji nekoliko upozorenja.

Lucerne Univerzitet za primjenjene znanosti i umjetnost u Švicarskoj objavio je svoju odluku o prihvatanju plaćanja školarine bitcoin valutom ove sedmice, kazavši kako je to znak ''njihove sposobnosti za širenje znanja o najsavremenijim tehnologijama kao što je blockchain, kao i želje za stjecanjem iskustva o praktičnim askpektima ove nove oblasti.'' Univerzitet nudi kurseve fokusirane na finansiranje, ekonomiju, muziku i još mnogo toga, što znači da je stvarno bilo samo pitanje vremena prije nego što se bitcoin prihvatio kao metoda plaćanja.

Lucerne ne obrađuje Bitcoin transakcije, već povjerava sva Bitcoin plaćanja kompaniji Bitcoin Suisse AG. Kompanija će koristiti bankarski sistem sličan portalu e-bankarstva, omogućavajući školi da prihvati digitalnu valutu bez potrebe za održavanje posjedovanja iste. Bitcoin plaćanja će se pretvarati u švicarske franke jednom sedmično, ili jednom dnevno ako se stekne više od 10.000 švicarskih franaka, prenosi Futurism.

"Bitcoin Suisse AG snosi rizik od bilo kakvih gubitaka deviznog kursa i valutnih fluktuacija", objašnjava Lucerne.

Provizija studentima koji budu koristili Bitcoin za plaćanje školarine će iznositi 1%, za koju Bitcoin.com navodi da je mnogo manja u odnosu na tradicionalne provizije. Lucerne ne očekuje da će u početku veliki broj studenata korisiti Bitcoin za plaćanje svoje školarine, ali vjeruje da će oni koji razumiju valutu biti među prvima koji će iskoristiti ovu opciju.

''Oni koji će najvjerovatnije iskoristiti ovu priliku su ili već upoznati s konceptom finansijskih usluga i blockchaina ili su zainteresirani za nastavak školovanja i obrazovanja u ovoj oblasti,'' navodi se iz Univerziteta.

Prema Bitcoin.com, Lucerne nije jedini univerzitet koji je počeo prihvatati Bitcoin. U decembru prošle godine, poslovna škola ESMT Berlin postala je prvi njemački univerzitet koji je prihvatio kriptovalutu kao način plaćanja, nazvavši ga ''najbolje razvijenom primjenom blockchaina.'' Čak i prije toga, Univerzitet u Nikoziji na Kipru je saopštio kako je postao prva škola na svijetu koja je prihvatila bitcoin u 2013. godini, dok je King's College bio prvi američki koledž koji je to uradio 2014. godine.

Unatoč naporima ovih univerziteta, mnogi ljudi nisu upoznati s kriptovalutama i načinima njihovog funkcioniranja. Kao društvo, još uvijek smo daleko od toga da ih koristimo za sve naše transakcije.

Dok Bitcoin i druge kriptovalute postaju sve popularnije i široko prihvaćene, očekuje se da će univerziteti širom svijeta ne samo prihvatiti iste kao način plaćanja, već da će također uvesti nastavne smjerove sa fokusom na blockchain tehnologiju.

Kako prenosi CoinTelegraph, u finansijskoj industriji postoji velika potražnja za ljudima sa znanjem o blockchainu, dok ih na strani ponude nema dovoljno. Srećom, univerziteti u SAD-u, Evropi i Rusiji kao što su Univerzitet Duke, Princeton, Berkeley, već pomenuti Univerzitet u Nikoziji i Nacionalni univerzitet za nauku i tehnologiju su implementirali takve smjerove u svoj nastavni plan i program.

Za Front Slobode prevela Esma Klico