Venecuela kreira digitalnu valutu 'el petro' kako bi okončala finansijsku krizu

Uopšte ne treba sumnjati u potencijal blockchaina – ali njegova sposobnost da uradi nešto poput spašavanja ekonomije Venecuele u cjelosti će ovisiti o načinu provedbe

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 05.12.17 u 19:13
http://bit.ly/2BKoa9M
Vlada Venecuele želi kreirati novi oblik digitalne valute, podržanu naftom i drugim mineralim rezervama kako bi se riješilo pitanje ekonomskog kolapsa zemlje. Venecuelansku kriptovalutu 'petro' najavio je predsjednik Nicolas Maduro 3. decembra, u sklopu jedne televizijske emisije o Božiću.
 
Sankcije koje su uspostavile SAD otežavaju građanima Venecuele da prenose sredstva preko međunarodnih banaka, a pad vrijednosti bolivara u odnosu na dolar čini kupovinu preko interneta od stranih prodavača neizmjerno skupom. Kontrola valute u zemlji dovela je do toga da se mnogi potrošači u zemlji okrenu ka bitcoinu, ali vlasti žele ponuditi alternativu podržanu od strane vlade.
 
Međutim, plan se našao na meti kritika Madurove opozicije – i to ne samo zbog toga što nije pružio nikakve pojedinosti o tome kako će se uspostaviti venecuelanska kriptovaluta. ''Maduro je klaun,'' rekao je ekonomista i zakonodavac Angel Alvarado u intervjuu za Reuters. "Ovo nema kredibilitet."
 
Ovo je prosperitetna godina za bitcoin sa stabilno rastućom vrijednosti koja mu pomaže u daljem profilisanju. Međutim, vidimo kako različiti subjekti koriste blockchain, tehnologiju na kojoj se baziraju bitcoin i druge kriptovalute, za praktične svrhe.
 
U Singapuru, sistem koji se testira koristi blockchain kako bi omogućio da radnici migranti koji ne mogu otvoriti bankovni račun imaju pristup svojim prihodima. 
 
Izgleda da će kriptovalute same po sebi imati nenadmašan učinak na društvo kao cjelini u nadolazećim godinama. Međutim, tehnologija koja je omogućila da naklonost prema bitcoinu raste mogla bi i dugoročno biti podjednako važna. Uopšte ne treba sumnjati u potencijal blockchaina – ali njegova sposobnost da uradi nešto poput spašavanja ekonomije Venecuele u cjelosti će ovisiti o načinu provedbe, piše Brad Jones za Futurism.

Za Front Slobode prevela Esma Klico