Podrška komoratima u štrajku: Ako ne usvoje što rudari traže - mi dolazimo u Sarajevo, pa ćemo vidjeti šta će biti

Ovo što sam danas ugledo, ovo je za plakat. Dali smo podršku svojim komoratima. Ovo sve nas čeka.

AUTOR: N1 BiH
OBJAVLJENO: 12.01.18 u 10:15
http://bit.ly/2DoORlw
Drugi je dan štrajka glađu rudara rudnika "Stara jama" u Zenici. Njih 44 jučer su se odlučiili na ovaj korak zbog nemogućnosti odlaska u penziju. Vlastima su dali rok od tri dana da riješe njihove probleme. Zaprijetili su i samospaljivanjem.

Rudari tvrde kako zakonske procedure za uplatu novca za penziono osiguranje nisu ispoštovane.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije pozvao je grupu zeničkih rudara da sačekaju narednu sedmicu kada će na sjednici Vlade FBiH prva tačka dnevnog reda biti njihov problem. Rekao je da su njihovi zahtjevi obrađeni i upućeni ministarstvima pravde i finansija, te Uredu za zakonodavstvo, izvještava N1 BiH.

Eldin Đidić, koji je jutros završio prvu smjenu, poručio je da ukoliko se ne ispune zahtjevi rudara da će u ponedjeljak otići protestovati u Sarajevu.

"Ovo što sam danas ugledo, ovo je za plakat. Dali smo podršku svojim komoratima. Ovo sve nas čeka. Zamolio bih sve prisutne da vide šta se radi i kako se radi od rudarima. Ako do ponedjeljka ne usvoje ovo što rudari traže - mi dolazimo u Sarajevo, svi rudari Zenice...pa ćemo vidjeti šta će biti", istakao je Đidić.

Direktor Rudnika mrkog uglja "Zenica" Nevzet Vrškić je kazao da će RMU ispuniti svoj dio obećanja.

"Mi ćemo riješiti sistemski problem iduće sedmice, uz pomoć Vlade FBiH i Elektroprivrede, ali je stvar za ubuduće. Mi ćemo što se tiče Uprave rudnika pokušati da se ovakve stvari više ne dešavaju. Povećana je proizvodnja i veći su prihodi, ali su stare obaveze velike i ne možemo ih riješiti u skorije vrijeme. Što je do nas mi ćemo 99 posto riješiti", obećao je Vrškić.