Kriptovalute vjerovatno neće preživjeti narednu deceniju, zamijenit će ih nešto bolje

Da li će bilo koja od današnjih kriptovaluta biti Amazon ili Google, ili će propasti kao i brojne kompanije iz prošlog stoljeća?

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 08.02.18 u 13:54
http://bit.ly/2EcCUU0
Većina današnjih kriptovaluta vjerovatno neće opstati u narednoj deceniji, smatra direktor investicijsko-istraživačkog odjela kompanije Goldman Sachs.
 
U izjavi objavljenoj ove sedmice Steve Strongin kaže da, iako je moguće da će današnje kriptovalute postojati i za 5 ili 10 godina, to nije vjerovatno. On tvrdi da će ih zamijeniti nešto bolje, prenosi Independent.
 
''Čini se da ljudi trguju kriptovalutama kao da će sve preživjeti ili bar zadržati svoju vijednost,'' navodi se u njegovoj izjavi. ''Visoka korelacija između različitih kriptovaluta me zabrinjava.''

Bitcoin je bilježio zvjezdani uspon tokom 2017. godine, rastući za više od 1.000% u dolarskim uslovima, ali od decembra doživljava nagli pad. 
 
Prema web stranici za razmjenu kriptovaluta Coinbase, vrijednost Bitcoina se u protekloj sedmici smanjila za više od 37%, a u proteklom mjesecu za više od 61%.
 
Strongin navodi kako će zbog nedostatka ''unutrašnje vrijednosti'', valute koje ne prežive narednih nekoliko godina ''najvjerovatnije trgovati na nuli''.
 
One su ''previše primitivne da budu dugoročni odgovor,'' dodao je.
 
Ovaj analitičar navodi kako kriptovalute imaju sporije vrijeme transakcije, te da postoje izazovi po pitanju sigurne pohrane povezanih podataka. Zahtjevi održavanja, kaže on, mogu biti značajni.
 
"S obzirom na inovacije koje bi bile neophodne za rješavanje ovih problema, bilo bi iznenađujuće - mada ne i nemoguće – vidjeti da postojeće kriptovalute imaju stvarnu moć u svom trenutnom obliku,'' kazao je.
 
Strongin je u svojoj izjavi također povezao trenutnu pojavu kriptovaluta sa ''internet balonom s kraja 1990-ih – odnosno dot.com padom koji je doveo do toga da brojne tehnološke kompanije podnesu prijavu za stečaj.

''Vrlo malo kompanija koje su tada postojale postale su još vrednije. To je uspjelo Amazonu – ali u potpuno drugačijem obliku. Google, veliki pobjednik današnjice, tada je tek bio formiran. Brojne druge kompanije su postojale, ali nisu uspjele stvoriti vrijednost te su na kraju nestale,'' rekao je Strongin.
 
''Da li će bilo koja od današnjih kriptovaluta biti Amazon ili Google, ili će propasti kao i brojne kompanije iz prošlog stoljeća? Samo zato što se nalazimo u špekulativnom balonu ne znači da se tekuće cijene ne mogu povećati za pregršt preživjelih. U isto vrijeme, to vjerovatno znači da većina njih, ako ne i sve, više nikad neće doživjeti ovakve uspone,'' dodao je.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico