Američki trgovinski deficit na najvećem nivou u posljednjih 10 godina

Tokom svoje predsjedničke kampanje, pored zida i imigranata, Trumpovo glavno obećanje je bilo smanjenje trgovinskog deficita sa svijetom, a pogotovo s Kinom

AUTOR: Esma Klico
OBJAVLJENO: 10.02.18 u 15:17
http://bit.ly/2CauKFE
Tokom svoje predsjedničke kampanje, pored zida i imigranata, Trumpovo glavno obećanje je bilo smanjenje trgovinskog deficita sa svijetom, a pogotovo s Kinom. Trump je najavljivao povećanje izvoza i drastično smanjenje uvoza, no nakon prve godine mandata američki trgovinski deficit se nalazi na najvećem nivou u posljednjoj deceniji.

Deficit je prošle godine porastao za 12% u odnosu na prethodnu godinu, dosegavši nevjerovatnu cifru od $566 milijardi, objavili su iz Ministarstva trgovine. Treba naglasiti kako je deficit s Kinom također porastao sa $347 milijardi, koliko je iznosio 2016. godine, na $375 milijardi na kraju 2017. Predsjednik Trump je nedavno nametnuo tarife na uvoz mašina za pranje rublja i solarnih panela iz Kine kako bi smanjio deficit.

Izvještaj Ministarstva trgovine pokazuje kako je značajan dio američkog trgovinskog deficita rezultat snažne potražnje za uvoznim proizvodima u zemlji.

SAD od 1976. godine imaju konstantan trgovinski deficit, a u 2016. godini je zabilježen deficit s 99 trgovinskih partnera.

"Veći američki trgovinski deficit apsolutno nije krivica Kine i Meksika", rekao je Gary Hufbauer, član Instituta Peterson za međunarodnu ekonomiju.

Hufbauer, bivši zamjenik tajnika za međunarodnu trgovinu i investicijsku politiku od 1977. do 1979., izjavio je kako veliki deficit predstavlja posljedicu snažnog dolara u prvoj polovici 2017. godine i snažnu američku ekonomiju.