Najbogatiji 1% društva će do 2030. godine posjedovati 2/3 ukupnog svjetskog bogatstva

Podaci pokazuju kako od 2008. godine bogatstvo super bogatih raste u prosjeku od 6% godišnje - mnogo brže od 3 postotnog rasta bogatstva preostalih 99% svjetske populacije.

AUTOR: RT
OBJAVLJENO: 10.04.18 u 12:03
http://bit.ly/2IIgiZl
Nastavak akumulacije bogatstva najbogatijih ljudi na svijetu će u narednoj deceniji izazivati nepovjerenje i ljutnju osim ukoliko se ne poduzmu mjere za vraćanje ravnoteže.

Prema izvještaju, kojeg su vidjeli novinari The Guardiana, ukoliko se nastavi trend kojem svjedočimo od finansijske krize 2008. godine, top 1% najbogatijih će do 2030. godine posjedovati 2/3 ukupnog svjetskog bogatstva. Čak i ukoliko uzmemo u obzir finansijke krize i ukoliko se njihova imovina bude mjerila tokom dužeg vremenskog perioda, još uvijek bi posjedovali više od polovice ukupnog bogatstva, prenosi RT.

Podaci pokazuju kako od 2008. godine bogatstvo super bogatih raste u prosjeku od 6% godišnje - mnogo brže od 3 postotnog rasta bogatstva preostalih 99% svjetske populacije. Ukoliko se trend nastavi, 1% superbogataša će u svojim rukama imati bogatstvo vrijedno $305 triliona, dok danas pomenuta vrijednost iznosi $140 triliona.

Istraživanje je inicirao bivši ministar iz Laburističke stranke Liam Byrne, koji je zajedno s drugim zastupnicima, akademicima, biznismenima, sindikatima i čelnicima civilnog društva usmjeren na rješavanje problema. Byrne vjeruje kako se globalna nejednakost "trenutno nalazi na prekretnici".

"Ako ne poduzmemo korake i ne promijenimo pravila prema kojima naše ekonomije funkcionišu, onda se osuđujemo na vječno nejednaku budućnost što je moralno pogrešno i ekonomski katastrofalno. Riskiramo novu ekspanziju nestabilnosti, korupcije i siromaštva," izjavio je Byrne.

Izvještaj Oxfam-a pokazuje kako je, tokom 2017. godine, u ruke najbogatijih otišlo 82% svjetskog bogatstva, dok najsiromašniji nisu dobili gotovo ništa. Prošle godine je došlo do najvećeg porasta broja milijardera u historiji. Njihovo bogatstvo se od 2006. do 2015. u prosjeku povećavalo za 13% godišnje, stoji u izvještaju Oxfam-a.


Za Front Slobode prevela Esma Klico