Radnici u 9 država članica EU zarađivali manje 2017. godine nego 2010.

Jedan od najvećih problema za radnike je taj da plate često stagniraju dok cijene svakodnevnih dobara rastu, što u prevodu znači da je u realnim uslovima njihova plata manja.

AUTOR: WEF
OBJAVLJENO: 16.05.18 u 11:24
http://bit.ly/2L6NbAO
Dok vlade i centralne banke često govore o inflaciji, malo građana zaista razumije kako povećanje cijena fluktuacije vrijednosti novca utječu na njihov svakodnevni život.

Istraživanje Europskog trgovinskog sindikalnog instituta (ETUI), koje pokazuje kako su radnici u 9 država članica EU zarađivali manje 2017. godine nego 2010, bi moglo neugodno iznenaditi mnoge.

Još gora vijest jeste da su radnici u 6 od tih 9 država (Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Belgija, Grčka i Finska) zaradili manje tokom 2017. godine nego samo godinu dana ranije, stoji u ETUI-ovom izvještaju Benchmarking Working Europe 2018.

Brojke imaju za cilj predstaviti stvarnu vrijednost zarade - poznate pod terminom "realne plate" - nakon što se uzmu u obzir inflacija i troškovi života.

Jedan od najvećih problema za radnike je taj da plate često stagniraju dok cijene svakodnevnih dobara rastu, što u prevodu znači da je u realnim uslovima njihova plata manja. Vrijednost domaće valute u odnosu na druge valute također može učiniti kupovinu uvoznih dobara (poput hrane i goriva) skupljim. Ukoliko vrijednost vaše domaće valute pada, cijene će vjerovatno porasti.

Razine realnih plata još uvijek su ispod razine plaća  tokom 2009. godine u 10 zemalja EU. Grčka, Cipar, Portugal i Hrvatska su među državama koje su najgore prošle.

Naime, Grčka je tokom perioda 2010-2017. imala negativan realni rast plata u iznosu od -19.1%, Cipar -10.2%, Portugal -8.3% i Hrvatska -7.9%.

Izvor: WEF

Za Front Slobode pripremila Esma Klico