Kompanije koje imaju više novca od nekih država

Godišnji prihodi nekih korporacija su toliko veliki da su jednaki ekonomijama mnogih zemalja širom svijeta. Međutim, najprofitabilnije i najuspješnije kompanije na svijetu nemaju uvijek zvjezdane reputacije.

AUTOR: RT
OBJAVLJENO: 30.07.18 u 12:01
http://bit.ly/2M4KEa8
Godišnji prihodi nekih korporacija su toliko veliki da su jednaki ekonomijama mnogih zemalja širom svijeta. Međutim, najprofitabilnije i najuspješnije kompanije na svijetu nemaju uvijek zvjezdane reputacije, piše RT.
 
Walmart
 
Američki trgovac Walmart, s prihodom od 486 milijardi dolara u 2017. godini, nadmašio je šestu po veličini privredu u eurozoni - Belgiju (s BDP-om od 468 milijardi dolara). Da je država, Walmart bi bio na 24. mjestu na svijetu po BDP-u.
 
Volkswagen

 
Prihodi njemačkog proizvođača automobila Volkswagena veći su od BDP-a države Čile. Kompanija, koju je pogodio 'Dieselgate' skandal, prošle je godine zaradila 276 milijardi dolara. BDP Čilea u 2016. godini iznosio je 250 milijardi dolara, a mnogi smatraju da je to najstabilnija nacija u Južnoj Americi, ispred drugih zemalja poput Argentine, Brazila i Kolumbije. Volkswagen bi bio broj 43. u svijetu ako bi njegov prihod predstavljao BDP.
 
Apple

 
Američki tehnološki div Apple bio bi 47. na svijetu po BDP-u, kad bi bio država. Kompanija, koja je optužena za zlostavljanje svojih zaposlenika, skrivanje novca offshore i ne plaćanje poreza, zaradila je 229 milijardi dolara prošle godine. Za usporedbu, BDP Portugala u 2016. godini iznosio je 205 milijardi dolara.
 
Amazon
 
Online prodavač Amazon, koji bi brzo mogao nadmašiti Apple kao najvrijedniju svjetsku kompaniju, zaradio je gotovo 118 milijardi dolara u 2017. godini. Njegov prihod premašio je BDP Kuvajta (111 milijardi dolara). Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos nedavno je postao najbogatiji čovjek u modernoj historiji, a njegovo bogatstvo prešlo je vrijednost od 150 milijardi dolara ovog mjeseca.
 
Alphabet

Google-ova matična kopmanija, Alphabet, zaradila je prošle godine više od Portokrika, čiji BDP iznosi 105 milijardi dolara. Prihodi Alphabeta u 2017. godini iznosili su 111 milijardi dolara. Kompanija bi bila 59. u svijetu po BDP-u ukoliko bi bila zemlja.
 
Stručnjaci kažu da je globalizacija u velikoj mjeri odgovorna što kompanije mogu rasti do takvih veličina. Međutim, biti veći ne znači uvijek biti bolji. Mnoge multinacionalne korporacije, uključujući i ove s popisa, našle su se na udaru kritiku i punile naslovne stranice časopisa u negativnom kontekstu, te su jedne od najomraženijih kompanija na svijetu.
 
Statistike pokazuju da su se plaće izvršnih direktora u proteklih 50 godina rasplamsale, proširujući jazove između njih i njihovih zaposlenika. Danas, ove „velike ribe“ mogu zaraditi godišnju plaću tipičnog radnika do ručka. Ukupna naknada izvršnog direktora Wamarta Doug McMillona porasla je za dva posto u 2017. godini na 22,8 miliona dolara. U međuvremenu, prosječni zaposlenik iste kompanije zaradio je 19.177 dolara u istom periodu.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico