Ontario okončao trogodišnji program univerzalnog osnovnog dohotka nakon samo godinu dana

U aprilu 2017. godine, ova kanadska pokrajina pokrenula je program univerzanog osnovnog dohotka u kojem vlada redovno isplaćuje svojim građanima određeni iznos novca, bez ikakvih obaveza.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 08.08.18 u 12:07
http://bit.ly/2vuvGEj
To je bilo brzo. 4.000 ljudi u Ontariju upravo je izgubilo ono što su smatrali zagarantovanim prihodom u naredne dvije godine.
 
U aprilu 2017. godine, ova  kanadska pokrajina pokrenula je program univerzanog osnovnog dohotka u kojem vlada redovno isplaćuje svojim građanima određeni iznos novca, bez ikakvih obaveza. Ontario je prvi grad koji je pokrenuo program osnovnog dohotka podržanog od vlade u Sjevernoj Americi od sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali je u utorak taj program ukinut pune dvije godine prije zakazanog termina.
 
Zašto se program završio? Politika možda ima veze sa tim. Kada je program u vrijednosti od 150 miliona kanadskih dolara (115 miliona američkih dolara) pokrenut za 4.000 osoba, Liberalna vlada je kontrolisala Ontario, ali su u junu konzervativci preuzeli pokrajinu. Mada je glasnogovornik partije izjavio uoči izbora da će konzervativna vlada, ako bi bila izabrana nastaviti provođenje programa, zvaničnici su očigledno promjenili mišljenje.
 
"To sigurno neće biti održivo", rekla je novinarima  Lisa MacLeod, ministarka za djecu, zajednicu i socijalne službe u Ontariju. "Trošenje više novca na narušen program neće pomoći nikome."
 
Ontario nije jedina vlada koja nije impresionirana univerzalnim prihodom. U aprilu je Finska saopštila da će okončati probni period univerzalnog dohotka nakon isteka dvogododišnjeg perioda, odbacujući mogućnost proširenja projekta nakon originalnog datuma završetka.
 
Ali možda će biti više programa. Škotska trenutno procjenjuje izvodljivost univerzalnog dohotka u četiri opštine; Stockton u Kaliforniji planira da pokrene vlastiti program univerzalnog dohotka, možda već na jesen.
 
Ako bude kako je planirano, Stockton će biti prva američka gradska vlada koja će dati ptiliku UBI programu. I, pretpostavljajući da će se program provesti do kraja, oko 100 porodica u gradu moglo bi dobivati 500 dolara mjesečno u naredne dvije godine, piše Kristin Houser za Futurism.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico