Albanija zabranila kockanje: Borba protiv organizovanog kriminala i ovisnosti koja uništava porodice

Borba protiv organizovanog kriminala je ključna pretpostavka za otvaranje pregovora o pristupanju EU

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 02.01.19 u 17:33
http://bit.ly/2SzMxPp
S početkom 2019. godine u Albaniji je stupio na snagu Zakon o kockanju čiji je cilj borba protiv ovisnosti koja je uzrokovala patnje ili totalno uništila brojne porodice. 

1. januara 2019. zatvoreno je 4.300 kladionica koje su se nalazile skoro u svakoj ulici u zemlji od 2,8 miliona stanovnika, piše Albanian Daily News.

Vlada je najavila otvaranje rehabilitacionih centara koji će pomoći kockarima da prebrode apstinencijsku krizu.

Za premijera Edi Ramu cilj ovog zakona također je da presječe tokove novca organizovanog kriminala koji profitira od industrije kockanja i koristi je za pranje novca. U isto vrijeme priznaje da ovaj zakon nije i kraj borbe protiv organizovanog kriminala, ključnog zadatka uoči početka pregovora o pristupanju EU.

Prošli mjesec u Parlamentu Albanije je potvrđen zakon kojim se kockanje zabranjuje rad na cijelom teritoriju države kladionicama, salama za bingo, klađenju na utrke (npr. konja i pasa), online klađenje te ograničava rad elektronskih kazina na hotele sa 5 zvjezdica i turističke rezorte.

Predsjednik ekonomske komisije Albanije Erion Brace je naglasio da su poslanici u albanskom parlamentu bili izloženi ogromnim pritiscima 'kockarske industrije' koja je na sve načine pokušavala opstruirati izglasavanje ovog zakona.

Ministarstvo ekonomije i finansija tvrdi da novi zakon ima za cilj zaštitu porodica od negativnog ekonomskog i socijalnog efekta kockanja, a finansijski impakt na državni budžet će biti ublažen kroz ekonomski rast i fiskalnu konsolidaciju.

Proces zatvaranja postojećih objekata za kockanje nadgledat će državna inspekcija za kockanje.

Kockanje u Albaniji je kompletno u rukama privatnih kompanija koje zapošljavaju oko 7000 radnika i prema zvaničnim podacima generira €130 miliona prihoda, uz €50 miliona plaćenog poreza, što je navodno samo dio od stvarnog prihoda, prema pisanju lokalnih medija. 

Zakonske promjene se ne odnose na TV Bingo igre i nacionalnu lutriju (loto).