Sva mjesta na svijetu gdje se trava može legalno konzumirati

Pored Kanade i Urugvaja, postoje brojna mjesta na svijetu gdje konzumiranje trave nije zločin. No, zakoni regulišu odnos prema rekreativnoj i medicinskoj upotrebi, kao i način uzgajanja i distribucije.

AUTOR: Quartz
OBJAVLJENO: 10.03.19 u 07:57
http://bit.ly/2Tuszua
Kanada je postala druga najveća država na svijetu (odmah nakon Urugvaja) koja je legalizovala korištenje trave na cijeloj teritoriji. Medicinska marihuana je lagalna u Kanadi još od 2001. godine, no uspješna kampanja kanadskog premijera Justina Thrudeaua o legalizaciji rekreativne upotrebe marihuane definitivno predstavlja prekretnicu.

Pored Kanade i Urugvaja, postoje brojna mjesta na svijetu gdje konzumiranje trave nije zločin. No, zakoni regulišu odnos prema rekreativnoj i medicinskoj upotrebi, kao i način uzgajanja i distribucije, prenosi Quartz

Prema istraživanju Pew Research Centera 2018. godine, 62% Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, što je gotovo dvostruko više nego 2000. godine. Trava je djelimično legalna u 46 američkih država, mada je u većini tih država legalno korištenje samo medicinske marihuane.

Američke države koje su legalizovale i rekreativnu upotrebu su: Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon, Vermont i Washington.

Trenutno se američko tržište marihuane za rekreativnu upotrebu procjenjuje na $8 milijardi, no do 2025. godine bi moglo vrijediti čak $25 milijardi.

Rekreativno konzumiranje marihuane postaje sve prihvaćenije širom svijeta, iako još uvijek ima relativno malo mjesta gdje je to posve legalno:

Urugvaj je postala prva zemlja koja je u potpunosti legalizirala marihuanu 2013. godine, a prošle godine je počela prodaja u lokalnim apotekama.

U Peruu se ne kažnjava posjedovanje trave ukoliko se radi o količini za ličnu upotrebu. Peruanski kongres je donio prijedlog zakoona o legalizaciji medicinske marihuane kojim se dopušta proizvodnja, prodaja i uvoz ulja od kanabisa.

Španija ne kažnjava uzgajanje trave za ličnu upotrebu. Prodaja je ilegalna, no postoji više od 800 'privatnih' klubova gdje članovi mogu kupiti travu. 

Marihuana je tehnički gledano ilegalna u Holandiji. Prodaja kanabisa je 'ilegalna, ali ne kažnjiva' i vlasti je tolerišu sve dok šopovi poštuju određena pravila i ne reklamiraju se. Samo državljani mogu kupovati marihuanu legalno, no izuzetak od tog pravila su poznati kafići.

Ustavni sud Južne Afrike je u septembru presudio kako je trava legalna. Ljudima je dopušteno da privatno koriste marihuanu, te da je uzgajaju za ličnu upotrebu.

Za Front Slobode pripremila Esma Klico