Konjic: Stogodišnja tradicija rezbarenja drveta

U vrijeme kada zanati jedan po jedan polako izumiru, "Rukotvorine" iz Konjica uspješno proizvode različite vrste modernog namještaja sa tradicionalnim elementima drvorezbarstva

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 29.11.14 u 11:19
http://bit.ly/1CrjMdt
Da su pojedini stari zanati onaj dio tradicije koja se u Bosni i Hercegovini uspjela očuvati s godinama i prenositi s koljena na koljeno, primjer je drvorezbarska radnja "Rukotvorine" iz Konjica čiji vlasnici se puno stoljeće bave ručnim rezbarenjem drveta, piše Anadolu Agency (AA).

Firma iz Konjica stoljetnim upornim radom postala je prepoznatljiv bosanskohercegovački brend koji je tradicionalni drvorezbarski zanat integrisao u moderni dizajn. Direktor "Rukotvorina" Adem Nikšić je četvrta generacija u porodici koja posjeduje rješenje za rad još iz davne 1927. godine. 

"Ruktovorine" su među firmama koje su uspjele očuvati i nastaviti tradicionalni zanat koji je u Konjicu bio jako rasprotranjen i prije Drugog svjetskog rata, kada se u ovom gradu više od 30 familija bavilo drvorezbarstvom. 

"I moj djed, a i pradjed su se bavili ovim zanatom. Mi danas imamo i predmete od djeda koji su pod zaštitom države kao kulturno-historijsko naslijeđe, kao nematerijalno dobro", priča Nikšić, pokazujući pritom na zidu fotografiju svog djeda sa sajma u Beogradu iz 1936. godine. 

Kandidati za UNESCO-ovu listu

Koliko su zanatlije iz Konjica uspješne pokazuje i činjenica da je ovaj zanat nominovan za svjetsku listu UNESCO-a kao nematerijalna baština.

Kazavši kako u BiH još uvijek nema niti jedan spomenik nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a, Nikšić je dodaje da je prije par godina u BiH stigla grupa UNESCO eksperata koji su napravili tentativnu listu i na prvo mjesto, kao potencijalni spomenik, stavili upravo konjičko drvorezbarstvo.

"Razlog tome je što smo mi krenuli sa moderno dizajniranim proizvodima u koje ugrađujemo tradicionalne elemente rezbarije. I njima je jako bitno i da je zanat održiv kroz vrijeme, drvorezbarstvo se održalo i za vrijeme komunizma, kada je privatni biznis bio u stagnaciji", kazao je Nikšić, dodavši da se danas u Konjicu ovim zanatom bave dvije porodice, Nikšić i Mulić. 

Uspješni zanatlija kaže da je u BiH za uspjeh potrebno voljeti posao i raditi ga s ljubavlju. 

"Ja sam odrastao uz oca u toj radionici koja je bila u našoj kući. Moj brat i ja smo upravo uz oca učili zanat i s obzirom da u svijetu zanati polako izumiru, mi smo u tome vidjeli neku našu šansu. Osmislili smo moderniji dizajn i nazvali smo ga 'Manulution', odnosno revolucija u ručnom radu. Dakle, da u moderne proizvode ugrađujemo detalje ručnog rada, jer u tom smo dosta stručniji, a nemamo neke konkurencije tako da nam je to olakšalo put", rekao je Nikšić. 

Firma "Rukotvorine" danas upošljava oko 20 radnika i proizvodi tradicionalni bosanski namještaj, suvenire i dekorativni namještaj te se bavi i restauracijom interijera džamija i bosanskih kuća. 

"Rukotvorine" sarađuju i sa profesorima sa Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva Salihom Teskeredžićem i Jasnom Mujkić, a nakon učešća na jednom od najprestižnijh sajmova u Kelnu u Njemačkoj, firma je dobila prvu nagradu za inovativni dizajn. Ova firma također sarađuje sa vodećim dizajnerima iz Švedske, poput Monike Foster. 

Proizvodi "Rukotvorina" su izlagani na sajmovima širom svijeta, dva puta zaredom je izlagala na prestižnom sajmu za dizajnirani namještaj u New Yorku. Njihovi se proizvodi osim na EU tržištu i SAD-a, prodaju i na Bliskom istoku, u Kini, Japanu i nekim afričkim zemljma.

Nikšić je kazao kako je cilj ove firma svakako očuvanje zanata te njegova promocija kao bh. brenda, te objašnjava da puno firmi radi na dizajnu namještaja pa kupac uopšte ne zna da se proizvodi u BiH. Ljudi ne vjeruje da se u BiH može napraviti dobar namještaj. Znamo da je naš put malo teži, ali mi idemo sa bosanskim brendom", kaže Nikšić i dodaje da su mnogi saloni mogli prodavati naš namještaj, "ali mi  nismo htjeli da se prikrije da je napravljen u BiH".