Španija: Katalonija nastavlja sa procesom odcjepljenja uprkos odluci Ustavnog suda

Katalonska vlada odmah reagovala i najavila da je rezolucija i dalje na snazi, te da nastavlja sa provođenjem njenih odluka, prvenstveno stvaranja nezavisnog poreskog sistema i sistema socijalne pomoći

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 12.11.15 u 13:04
OSVJEŽENO: 12.11.15 u 13:04
http://bit.ly/1NMO0Mq
Ustavni sud Španije je u srijedu uveče jednoglasno odlučio da želi čuti španske vlade podnijetu par sati ranije, čime se automatski suspenduje rezolucija katalonskog Parlamenta usvojena u ponedeljak, kojom se pokreće proces otcjepljenja.

U žalbi koju je podnijela konzervativna partija premijera Rajoya imenovan je 21 katalonski zvaničnik, počev od trenutnog lidera Artur Masa i glasnogovornice Parlamenta Carme Forcadell traži se od Ustavnog suda Španije da ih upozori na posljedice nepoštivanja odluka Ustavnog suda Španije.

Suspenzija katalonske rezolucije trajaće sve dok je Ustavni sud Španije detaljno ne razmotri i predstavlja upozorenje zakonodavcima u Kataloniji da im prijete krivične prijave ukoliko ne budu poštovali odluku.

Katalonska vlada odmah je reagovala navodeći da je donešena rezolucija i dalje na snazi:

"Politička volja vlade Katalonije je da nastavi sa provođenjem rezolucije koju je u ponedeljak usvojio parlament Katalonije. Mi ispunjavamo i nastavićemo da ispunjavamo mandat suverenog parlamenta", izjavila je Neus Munté, potpredsjednica regionalne vlade, prenosi The Guardian.

Premijer Španije Mariano Rajoy ocijenio je novi potez katalonskog zakonodavstva uvredom za demokratiju i poručio: "Ovo je blatantno nepoštivanje državnih institucija. Ja to neću dozvoliti."

Rezolucija parlamenta Katalonije daje regionalnoj vladi rok od 30 dana da usvoji nove zakone koji će omogućiti stvaranje nezavisnog poreskog sistema i sistema socijalne pomoći.

Svjesni velike vjerovatnoće da će španski sudovi probati blokirati rezoluciju katalonskog parlamenta u njenom tekstu je posebno naglašeno da regionalni parlament više nije obavezan poštovati odluke španskih institucija, a posebno odluke Ustavnog suda.

Ustavni sud Španije je ove godine donio novi zakon koji mu daje pravo da oštro sankcioniše i suspenduje zvaničnike koji ignorišu njegove odluke.

Iako je katalonski Parlament imao dovoljan broj ruku da usvoji rezoluciju koja predviđa praktične korake ka nezavisnosti Katalonije situacija na političkom planu nije nimalo jednostavna jer pobjednička partija Artura Masa sa 62 zastupnika nije u stanju formirati vladu bez podrške 10 zastupnika ljevice (CUP). Jedino u čemu se ove dvije partije slažu je želja za nezavisnom Katalonijom, ali CUP oštro zamjera Arturu Masu i njegovoj "lagano desnoj" stranci uvođenje mjera štednje i niz velikih korupcijskih afera u koje su upleteni članovi njegove stranke.

U dosadašnjem glasanju Mas nije uspio dobiti dovoljan broj glasova da bude izabran za katalonskog lidera, a ako do 9. januara katalonski parlament ne formira novu vladu, moraće raspisati nove izbore.