Otvoren SFF: Foto galerija 1. dana Festivala

Počasno srce Sarajeva ove će godine biti uručeno reditelju Oliveru Stoneu i legendarnom britanskom komičaru John Cleeseu

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 12.08.17 u 09:36
OSVJEŽENO: 12.08.17 u 09:36
http://bit.ly/2uxypOJ
Film "Druga strane nade" Akija Kaurismäkija sinoćnjim projekcijama u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu otvorio je 23. Sarajevo Film Festival (SFF).

Ceremoniju otvaranja festivala u Narodnom pozorištu vodila je glumica Amila Terzimehić. Kazala je da SFF i ove godine drži fokus na regionalnoj kinemtografiji te da će ove godini biti prikazano preko 120 filmova iz regije".

Selektorica Takmičarskog programa za igrani i kratki film Elma Tataragić je govorila o takmičarskom dijelu programa:

"Ove godine takmičarski program donosi čak 44 filma koji su u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva. U svim programima Festivala prikazat ćemo više od 120 filmova iz regije. Tako je SFF najveća platforma za regionalnu kinematografiju".

U takmičarskom programu za igrani film odabrano je devet naslova od 210 prijavljenih, a njih sedam, tri svjetske premijere i četiri regionalne, natjecat će se za nagradu "Srce Sarajeva": "Buđenje dana" (Albanija i Grčka) Gentian Koci, "Meda ili ne tako sjajna strana stvari" (Ruminija), Emanuel Parvu , "Zrno" (Turska) Semih Kaplanoglu., "Pravci" (Bugarska), Stephan Komandarev; "Sofijin sin" (Grčka) Eline Psykou; "Strašna majka" (Gruzija) Ana Urushadze i "Taoci" (Gruzija), Rezo Gigineishvili.

Rada Šešić, selektorica za dokumentarni program SFF-a najavila je četiri premijere od 14 dokumentarnih filmova:

"To su veliki filmovi, a neki od njih su rađeni i više od deset godina".

Na osam lokacija u Sarajevu, tokom osam festivalskih dana kroz 18 programa bit će prikazano 235 filmova iz 54 zemlje. Posjetitelji ovogodišnjeg SFF-a će imati priliku pogledati 43 svjetske premijere i 23 međunarodne premijere.

Na prvoj gala projekcij biće prikazan "Muškarci ne plaču", debitantski film Alena Drljevića, kao i prvi bh. dugometražni animirani film "Ptice kao mi" u režiji Faruka Šabanovića i Amela Ćuhara.

Najpopularniji program SFF-a, Open air, prikazavat će filmove koji su dobili nagrade na drugim festivalima: 

"Druga strana nade" Akija Kaurismäkija, "Niotkuda" (In the Fade) Fatiha Akina, film "Žaba" Elmira Jukića, film "Avrillina kćerka" Michela Francoa, film "Riba zvana Wanda" Charlesa Chrictona, komedija "Velika bolest" američkog reditelja Michela Showaltera, te film, "Vozač" Edgara Wrighta

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala je govorio o "jednoj vrsti reformatiranja Festivala",

"Festival ima svoje otvaranje, tradicionalno petkom i šest punih radnih dana, gdje su svi segmenti festivala spojeni, i programske sekcije i Cinelink Industry Days i Talent Sarajevo, kao naša edukativna platforma. Očekujemo da će tih šest dana zaista biti izuzetno živo i da će svi gosti biti zajedno. To je ono što je novina," izjavio je za Radio Slobodna Evropa i dodao da SFF zadržava svoju poziciju vodećeg festivala u jugoistočnoj Evropi sa regijom u fokusu.

"U programu BH Film, koji Festival radi u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika tu su 72 filma, "što dovoljno govori o vitalnosti kinematografije BiH", naglasio je Purivatra.

Počasno srce Sarajeva ove će godine biti uručeno reditelju Oliveru Stoneu i legendarnom britanskom komičaru John Cleeseu.

Sve dodatne informacije o programu kao i kupovini ulaznica potražite na zvaničnoj stranici internet Sarajevo Film Festivala
Fotografije: Obala Art Centar