"Žaba" u BKC-u Živinice, 15. i 16. novembar od 18.00 i 20.00

U ulozi nezaposlenog, bolesnog i beznadežnog Bosanca u vremenu ranog kapitalizma u filmu “Žaba”, Aleksandar Seksan je fantastičan. Glumci Emir Hadžihafizbegović i Mirsad Tuka, odlično su ostvarili proživljene kompleksne karaktere ratnog veterana i izbjeglice-povratnika

AUTOR: Vedran Bosanac
OBJAVLJENO: 11.11.17 u 14:06
http://bit.ly/2zOs5ox
Građani Živinica imat će priliku pogledati igrani film "Žaba" u Bosanskom kulturnom centru, u srijedu i četvrtak, 15. i 16. novembar od 18.00 i 20.00 sati.

Film "Žaba" nastao je prema istoimenoj kultnoj predstavi koja već deset godina puni sale širom regije i obara rekorde posjećenosti u pozorištu.

Redatelj Haris Pašović je u recenziji napisao da "“Žaba” otvara veliko pitanje da li ima razloga za optimizam za generacije osakaćene ratom ili nade nema. 

Glumci Emir Hadžihafizbegović i Mirsad Tuka, odlično su ostvarili proživljene kompleksne karaktere ratnog veterana i izbjeglice-povratnika. Moamer Kasumović unio je dah mladosti i neke blažene naivnosti u ovu dramu. 

U životu nekih glumaca, dogodi se vrijeme kada njihov dar i višegodišnje iskustvo dosegnu vrhunsku kreaciju koja impresionira. Takavu kreaciju je u ovom filmu ostvario Aleksandar Seksan. Ovaj glumac je u svakoj svojoj dosadašnjoj ulozi, u teatru i na filmu, bio izvanredan i uvijek manje vrednovan nego što je zasluživao. U ulozi nezaposlenog, bolesnog i beznadežnog Bosanca u vremenu ranog kapitalizma u filmu “Žaba”, Seksan je fantastičan. On je napravio sintezu svog bogatog glumačkog i ljudskog iskustva i kreirao izuzetnu ulogu od koje se, bukvalno, naježi koža. Rijetko se vidi toliko topline, toliko dubine, toliko bespomoćnosti, kao što je Seksan donio u ovoj ulozi. Njegov glumački postupak je zreo; njegovi glumački izbori su originalni i pametni; njegov untrašnji kontinuitet uloge je besprijekoran. Ova Seksanova uloga je vjerovatno najveće glumačko dostignuće u poslijeratnom bh. filmu."

Film je sniman u decembru prošle godine pod redateljskom palicom Elmira Jukića koji sa Pjerom Žalicom napisao scenario i Elmir Jukić, a produkciju Refresh Production.

Glumačka postava: Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović, Boro Stjepanović, Vlasta Velisavljević, Mugdim Avdagić, Nermin Omić, Ilir Tafa, Alisa Čajić, Selma Alispahić i Sadžida Šetić.

O filmu:

Zeko, brico i bivši borac sa PTSP-om, poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namjerava da iskoristi praznično raspoloženje, te brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promijeni. Braco ga ne želi slušati i ne shvata priču ozbiljno. Zeko uzima britvu i prislanja je na Bracin vrat, te silom iznudi od njega obećanje da će se promijeniti. Braco bijesan odlazi, ne želeći ga više ikad vidjeti, a Švabo predlaže Zeki da posjeti psihijatra. Kad ostane sam, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Izvjesno samoubistvo sprečava dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige.