Norveški reprezentativci pristali na smanjenje plate kako bi ženski nacionalni tim zarađivao isto

Hvala vam što ste napravili iskorak za ženske sportašice i što ste iskazali ravnopravnost i pomogli nam. Što ste nam olakšali da pratimo naše snove

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 08.10.17 u 12:19
http://bit.ly/2y2pZ2J
Ženska fudbalska reprezentacija Norveške će zarađivati isto kao i muška reprezentacija nakon što je Norveški fudbalski savez najavio novi finansijski plan koji će biti predstavljen početkom 2018. godine.

Reprezentativci su pristali na smanjenje naknade i sada će oba tima zarađivati po 6 miliona kruna, što iznosi oko € 640.000.

Prije novog finansijskog plana, ženska reprezentacija je zarađivala ukupno 3.1 miliona kruna, dok je muška reprezentacija zarađivala 6,55 miliona kruna uprkos činjenici da je ženska reprezentacija konstantno ostvarivala bolje rezultate na međunarodnoj sceni, prenosi Independent.

Kapiten Norveške, Stefan Johansen pozdravio je uvođenje novog finansijskog plana.

"Mislim da to tako i treba biti. To će im mnogo pomoći. Želimo da norveški fudbal napreduje. Ženski tim nam je važan", izjavio je kapiten.
Igrač odbrane, Tore Reginiussen je dodao: "Lijepo je kada smo u mogućnosti da doprinesemo. Naši ostvareni rezultati u posljednjih nekoliko godina uopšte ne opravdavaju višu zaradu. Sada ćemo imati ravnomjerniju distribuciju. To je važno."

Predsjednik Norveškog sindikata igrača (NISO), Joachim Walltin je izjavio za NRK: "Smatramo da je ovo jako dobra vijest za ženski tim, ali i za cijelu Norvešku. Mi smo svjetski pioniri na ovom području."

Krilna igračica ženske reprezentacije, Caroline Graham Hansen je na Instagramu zahvalila svojim muškim kolegama zbog njihovog doprinosa. "Hvala vam što ste napravili iskorak za ženske sportašice i što ste iskazali ravnopravnost i pomogli nam. Što ste nam olakšali da pratimo naše snove."


Za Front Slobode prevela Esma Klico