Front Slobode, 70 godina poslije

Mi Vam nudimo prostor da vodite dijalog, predlažete teme, kritikujete i nudite rješenja. Kao slobodni ljudi, sami odlučite o korištenju tog prostora. Mi smo samo mali medij, ključ svake društvene promjene leži u Vama.

AUTOR: Front Slobode
OBJAVLJENO: 29.12.13 u 10:56
OSVJEŽENO: 29.12.13 u 10:56
http://bit.ly/1qzrbxW
Poštovani čitaoci, prije svega, dobro došli na web portal Fronta Slobode!

Front Slobode je sinonim za novine koje su rođene u žaru Drugog svjetskog rata, prije malo više od 70 godina. Tačnije, prvi broj štampan je 7. novembra 1943. godine sa podlogom proleterskog barjaka i optimističnim naslovom - "Naprijed u borbu za pobjedu!" Sa svojih stranica pozvali su na opštenarodni otpor fašističkom okupatoru i domaćim izdajnicima. A pobjeda, koliko god teška bila, ipak je izvojevana.

Šta Front Slobode znači u današnjem kontekstu, ima li prostora za novi Front?

Bez obzira na Vaše ili naše privatne političke stavove, bez obzira na interpretacije davne ili nedavne istorije, mi vjerujemo da je borba protiv svih oblika fašizma, uvijek i svugdje, potrebna i opravdana. Čak šta više, vjerujemo da bi to trebala biti obaveza svakog građanina svijeta. 

Nažalost, fašizam je svuda oko nas. Vidjiv je u odnosu prema manjinama, prema ljudima sa drugačijim seksualnim orjentacijama. Vidljiv je u zadrtom nacionalizmu, u stavljanju interesa sopstvenog tora ispred potreba svoje djece. Vidljiv je i u medijima, u govoru mržnje i netoleranciji.

Zato ćemo svoju borbu usmjeriti protiv svih oblika gluposti, slijepe poslušnosti i uskogrudosti. Zalagat ćemo se za moralne i profesionalne standarde. Front želi biti pročelje slobode, od sloboda govora i medija do svih drugih oblika ljudskih prava i sloboda. Borit ćemo se za onu slobodu koja ne ugrožava tuđa prava i slobode. Borit ćemo se za slobodu i ponos u sebi. Borit ćemo se za kulturu dijaloga i civilizovanog ponašanja koju smo, na brdovitom Balkanu, izgubili strašnih devedesetih ili možda i ranije. Smatramo nužnim da tu kulturu svi ponovo pronađemo u sebi, kao pojedinci, svako za sebe i zbog sebe, a nakon toga, zbog drugih i zbog društva u cjelini. Zbog onih koji tek dolaze.

Odbijamo biti na ičijoj platnoj listi. Ne želimo kritikovati radi kritike i samopromocije. Kritike ćemo usmjeriti tamo gdje smatramo da su potrebne, s nadom da ćemo tako potaknuti raspravu, otvoriti dijalog koji bi mogao donijeti promjene na bolje.

Takođe, želimo promovisati pozitivnije aspekte našeg društva. Želimo promovisati kreativce i entuzijaste koji, uglavnom zbog likova sumnjivog talenta i morala, nemaju šansu zasjati u pravom svjetlu. 

Ponosni smo na činjenicu da su novine, čije ime naš portal nosi, za svoje saradnike imale i velikane kao što su Meša Selimović, Vojo Dimitrijević, Derviš Sušić i Ismet Mujezinović. Ova, kao i imena brojnih drugih saradnika Fronta Slobode, uvijek će za nas biti zvijezde koje ćemo pratiti kada budemo u mraku nedoumice. 

Poštovani čitaoci, otvoreni smo za sve Vaše kritike, sugestije ili ideje. Možete nam se obratiti direktno ili putem Twittera i Facebooka. Mi Vam nudimo prostor da vodite dijalog, predlažete teme, kritikujete i nudite rješenja. Kao slobodni ljudi, sami odlučite o korištenju tog prostora. Mi smo samo mali medij, grupica entuzijasta. Nemamo iluzije da možemo promijeniti svijet. Zagledani u taj šareni svijet, propitujemo sebe. Nemamo namjeru mahati barjacima i širiti parole. Ključ svake promjene ipak leži u Vama.

Srdačno Vaš, Front Slobode