SDA-SzBiH vijećnici Lukavčanima i njihovom načelniku: Džaba ste birali, promjene ne smije i neće biti

Da bi apsurd bio na standardnom bošnjačkom nivou, vijećnici istih stranaka koje su 1.700.000 KM duga napravile (SDA, SzBiH i drugi) srušili su budžet i blokirali rad Opštine Lukavac odbijanjem postignutog protokola o isplati sa kantonalnom Vladom (SDA-SBB i drugi), usput negirajući izvršnu sudsku presudu sa istim bezobrazlukom i lakoćom kojom Milorad Dodik negira presudu Ustavnog suda BiH

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 30.12.16 u 09:38
OSVJEŽENO: 30.12.16 u 09:38
http://bit.ly/2iQ3KWF
Lukavačani su na Lokalnim izborima prije nepuna tri mjeseca odlučili promijeniti život u svom gradu. Tekst "Lukavac: Pobjeda nezavisnog kandidata Edina Delića - Bravo Lukavčani, mogli ste birati i fino ste se ponovili" je bila jedna od najpozitivnijih vijesti koju smo objavili u prošloj godini, dospjela je do desetina hiljada ljudi širom Bosne i Hercegovine i regiona donoseći malo svjetla i nade u promjene.

Nezavisnog kandidata prof. dr. Edina Delića narod je prepoznao kao istinskog druga, kamarada sa dugogodišnjim aktivističkim volonterskim angažmanom, čovjeka jasnog bosanskohercegovačkog integriteta i dao mu potrebne glasove da Lukavac prodiše, a i svi drugi zagađeni gradovi BiH.

Međutim, tipično za nas Bosance, Lukavčani nisu sve do kraja dobro izračunali.

Uz mnoge probleme koje kao građani Bosne i Hercegovine imamo sa shvatanjem demokratije, jedan aspekt nas posebno skupo košta; još uvijek nismo skontali da povjerenje koje dajemo npr. načelniku opštine, ako mu uistinu želimo pružiti priliku da napravi ikakve promjene, moramo "podebljati" glasanjem za stranku, ili u slučaju Lukavca i Edina Delića, za jednu od tri stranke koje su njegovu kandidaturu podržale.

Kako se to u Lukavcu nije desilo, potrebne i željene promjene u gradu i realizacija programa za koji je glasalo najviše Lukavčana zaustavljeni su prije nego su i počeli.

Promatrajući sve agresivnije političko djelovanje "stožernih" nacionalnih stranaka i njihovih slijepo vjernih podanika, u slučaju Lukavca; SDA , te novih i starih suvozača i vijećnika nacionalnih manjina, stvari su više nego jasne.

Promjene neće i ne smije biti

Rušenje budžeta opštine Lukavac je bio samo uvod u blokiranje odluke o sporazumnom plaćanju obaveza Opštine Lukavac po izvršnoj sudskoj presudi. Tako da nužnost donošenja odluka kojima će se omogućiti rad Opštine Lukavac ispada prilično teška nauka za vijećnike koji složno drže poslušnu većinu.

Zbog nenaučene nauke da platiš što si pojeo i popio, kamata po presudi je veća od već nenormalnog računa od oko 800.000 KM i dosegla nevjerovatnih 900.000KM.

Račun je, to većina glasača u Lukavcu zna, zato su i dali mandat načelnika profesoru Edinu Deliću, napravili njegovi prethodnici i ista oportuna multistranačka većina u Opštinskom vijeću Lukavca. 

Građani Lukavca će zbog njihovog dugogodišnjeg finansijskog javašluka i neplaćanja obaveza, samo po osnovu kamata ostati bez skoro milion maraka - a možda i više s obzirom da glupost u domaćih političara fakat nema granice.

Da bi apsurd bio na standardnom bošnjačkom nivou, vijećnici istih stranaka koje su 1.700.000 KM duga napravile (SDA, SzBiH i drugi) srušili su budžet i blokirali rad Opštine Lukavac odbijanjem postignutog protokola o isplati sa kantonalnom Vladom (SDA i drugi), usput negirajući izvršnu sudsku presudu sa istim bezobrazlukom i lakoćom kojom Milorad Dodik negira presudu Ustavnog suda BiH.

Tako Opština Lukavac, sa novim načelnikom koji nema potrebnu većinu u Opštinskom vijeću, ne može konačno svesti račune plaćajući prekomjernu potrošnju prethodnih administracija i uprkos minusu u budžetu početi sa radom na realizaciji hitnih i bitnih projekata.

Umjesto teškog početka, na koji je vjerujem načelnik Lukavca bio spreman, Opština se zvanično nalazi u blokadi.

Uproštenje problema i video link

Za čitatelje koji ne razumiju u čemu je ovdje tačno problem ili su zbunjeni tim stotinama hiljada maraka dugova i kamata, predlažem da zamisle sljedeće:

Kao 'glava porodice' ostali ste dužni jačem i većem komšiji 80 KM, ali već na prvom porodičnom sastanku većinski ste se odlučili da taj dug jednostavno ignorišete i bavite se nekim drugim, vama bitnijim stvarima.

Međutim, komšiji zatrebaju pare i kaže vam da je vrijeme da vratite dug. Vi se nastavite praviti blesavi, a on vas tuži i sud mu  to pravo potvrdi. Povrh svega, Sud vaše ignorisanje komšijskog duga ocijeni većom štetom od samog duga, te vam obraćuna zakonski propisane kamate u iznosi od 90 KM, i sad dužni 170 KM.

Kao glava kuće sazovete sastanak, članovima porodice predočite novu situaciju i kažete da više nema ignorisanja, da se dug pred silom zakona i presude mora platiti, inače će banka svima blokirati kartice dok zadnji fening ne naplate.

Kažete ukućanima i to da ste Sudu i komšiji uputili izvinjenje, priznali "kolektivnu" grešku, priznali štetu i zamolili da novi dug platite na rate – što su i Sud i komšija prihvatili. Ali džaba. Ko da zidovima govorite, a ne ukućanima.

U Bosni je teško ne bit' prost, posebno kad komentarišete političke budalaštine sa ozbiljnim životnim posljedicama koje proizvode plaćeni državni službenici, ali ovo je tačno situacija iz one stare narodne uzrečice "ku$cu govori, ja#a pukoše". 

Međutim, načelnik Lukavca ima i sabura koliko i znanja i snage. Na kraju 2. redovne sjednice Općinskog vijeća Lukavac još jednom obratio vijećnicima koji su odlukom blokirali i Općinu i njegov rad te ih još jednom zamolio da se okanu politikanstva i konačno počnu raditi u interesu građana koji su im dali mandat. A građanima Lukavca je jasno poručio:

"Neću se povući ni sa pozicije načelnika ni iz ove bitke. Istrajaću u ovom što sam počeo."

"Nisam siguran kako postupiti u ovoj situaciji, ali konsultovaću pravobraniteljicu i pravnu struku sa ovom činjenicom, da su vijećnici odbili sporazum koji kao Damoklov mač visi Opštini nad vratom. Konstatujem da je ovo vrlo ozbiljno stanje i ja vas molim da shvatite kako je zadnji momenat da podvučemo crtu..."

Cijelo obraćanje načelnika Edina Delića SDA, SBiH i drugim vijećnicima koji su svjesno blokirali rad Opštini Lukavac te građanima koji su ga izabrali pogledajte ovdje.