Jedinstvo Aida - četvrt vijeka od naslova prvaka Evrope

Tuzla se s ponosom može prisjetiti dobrih vremena kada je ime grada upisano zlatnim slovima u istoriju evropske košarke, a fabrika obuće Aida bila privredni gigant, sponzor prvaka Evrope u ženskoj košarci

KK Jedinstvo Aida Tuzla

Trener Mihajlo Miki Vuković i prvakinje Evrope - Mujanović, Lakić, Došić, Hot, Dragićević, Rađenović, Jeftić, Pođanin, Savić i Zvizdić

AUTOR: Edin Avdić
OBJAVLJENO: 20.03.14 u 18:24
OSVJEŽENO: 20.03.14 u 18:24
http://bit.ly/1gKZMFP
Sjajna generacija Tuzlanki predvođena najboljom košarkašicom BiH svih vremena Razijom Mujanović, 22. marta 1989. godine u Firenci, osvojila je titulu evropskog klupskog prvaka. Tako je KK Jedinstvo Aida iz Tuzle postao jedini ženski košarkaški klub iz BiH koji je osvojio naslov prvaka Evrope i tek drugi u bivšoj Jugoslaviji, poslije Crvene Zvezde.

Tuzlanke su te večeri, pod vodstvom legendarnog trenera Mihajla Mikija Vukovića, rezultatom 74-70 savladale talijanski Primigi. Prvakinje Evrope su, pored sjajne Raze Mujanović, te noći postale i Mara Lakić, Stojanka Došić, Naida Hot, Zorica Dragićević, Smilja Rađenović, Dragana Jeftić, Vesna Pođanin, Jadranka Savić i Ilvana Zvizdić. Ta sjajna generacija uspjela je sljedeće godine doći finala u Kupu Liliane Ronchetti, ali su poražene od ekipe Parme.

Pored uspjeha u Evropi,  košarkašice Jedinstava Aide su više puta bile prvaci Jugoslavije, a prvenstvo Bosne i Hercegovine su osvojile dva puta. Danas, daleko od stare slave, ekipa Jedinstva uz pretežno juniorski kadar uspijeva i dalje biti u vrhu BiH ženske košarke, što samo po sebi jasno oslikava tešku situaciju u kojoj se nalazi ženska košarka u Bosni i Hercegovini uopšte.

Miki Vuković, trener šampionske ekipe, misli da je za loše stanje u ženskoj košarci glavni krivac ekonomska situacije u društvu, te da je potrebno napraviti kvalitetnu reorganizaciju, kako u klubu Jedinstvo tako i u košarkaškom savezu BiH.

Ipak, 25 godina poslije, Tuzla se s ponosom može prisjetiti dobrih vremena kada je ime grada upisano zlatnim slovima u istoriju evropske košarke, a fabrika obuće Aida bila privredni gigant, sponzor prvaka Evrope u ženskoj košarci.