Turska: Misteriozna statua žene stara 3.000 godina

Otkriće ove statue povećava mogućnost da su žene imale istaknutiju ulogu u političkom i vjerskom životu u ovim zajendicama iz željeznog doba nego što se to navodi u postojećim historijskim zapisima

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 12.08.17 u 14:37
http://bit.ly/2uxrvsY
Arheolozi su iskopali ostatke velike statue u ruševinama drevne tvrđave u Turskoj. Iako indentitet ove misteriozne statue žene još uvijek nije potvrđen, to dovodi u pitanje puno onoga što smo mislili da znamo o ženama na drevnom Bliskom istoku.

Ostaci ovog bazaltnog kipa su visoki samo 1.1 metar iako su istraživači ustanovili da je kip nekada vjerovatno bio visok oko 5 metara. Pronađeni su u arheološkom nalazištu Tell Tayinat u današnjoj jugoistočnoj Turskoj, nedaleko od sirijske granice. To je nekada bilo mjesto Kunulua, glavnog grada neo-hetitske Kraljevine Patine iz željeznog doba, dok ga Asirci nisu osvojili 738. godine pr.n.e.

''Njene upečatljive osobine uključuju prsten od kovrča koji se nalazi ispod marame koja pokriva njenu glavu, ramena i leđa,''  rekao je Timothy Harrison, profesor arheologije na Univerzitetu u Torontu u saopštenju.

''Statua je pronađena okrenuta licem prema dolje u debelom krevetu od bazaltnog kamenja u kojem su se nalazili dijelovi nalik na krhotine poput njenih očiju, nosa i lica, ali i dijelovi drugih skluptura koje su ranije bile pronađene na drugim mjestima unutar ove oblasti,'' kaže Harrison, ''uključujući glavu neo-hetitskog kralja Suppiluliuma čija je statua pronađena 2012. godine.''

''Ponovni pronalazak tih sitnih fragmenata omogućit će nam da sastavimo gotovo cijelo lice i gornji dio tijela originalne figure.''

Pisani spomenici koji se nalaze u blizini pronađeni od prije oko 50 godina blizu Sirije govore o osobi po imenu Kupapiyas, jednoj od malog broja poznatih žena iz ove regije u prvom milenijumu prije nove ere. Malo se zna o njoj iako je bez sumnje imala ogroman značaj, budući da je bila dovoljno važna da joj se izgradi statua, piše Tom Hale za IFLScience.

''Otkriće ove statue povećava mogućnost da su žene imale istaknutiju ulogu u političkom i vjerskom životu u ovim zajendicama iz željeznog doba nego što se to navodi u postojećim historijskim zapisima,'' rekao je Haririson.

''Moguće je da je ona bila predstavnica Kibele, božanske majke bogova drevne Anadolije", kaže Harrison. ''Međutim, postoje stilske i ikonografske naznake da statua predstavlja ljudsku figuru, možda suprugu kralja Suppiluliuma, ili još intrigantnije, ženu po imenu Kupapiyas, koja je bila supruga - ili možda majka – Taite, osnivača drevnog Tayinata.

U sklopu arheološkog projekta Tayinat ovo mjesto se otkopava od 1999. godine i od tada su arheolozi nailazili na naizgled beskrajan tok nevjerovatnih otkrića. U prošlosti su pronađene masovne sklupture lavova i sfingi koje ''čuvaju'' kompleks tvrđave, kao i tajno skladište pisanih ploča koje datiraju iz perioda željeznog doba između 1200 i 600. godine prije nove ere.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico