Arheolozi pronašli drevne 'tvornice' za proizvodnju piva u Egiptu

Zgrade datiraju od oko 2400. godine prije nove ere, odnosno iz perioda takozvanog "Starog Kraljevstva" kada su izgrađene i piramide. Strukture se sastoje od dva velika objekta okružena prostranim otvorenim dvorištima i radionicama

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 09.02.18 u 15:44
http://bit.ly/2EfGKLM
Iskopavanjem drevnog egipatskog nalazišta pronađeni su dokazi o postojanju tradicije pravljenja hljeba i piva u novootkrivenom građevinskom kompleksu, prenosi Independent.

Arheolozi su posljednjih 16 godina istraživali grad Tell Edfu, koji se nalazi oko 644 km južno od Kaira u Dolini Nila.

Krajem 2017. godine, istraživači sa University of Chicago pronašli su kompleks zgrada iz najranije poznate historije grada.

Zgrade datiraju od oko 2400. godine prije nove ere, odnosno iz perioda takozvanog "Starog Kraljevstva" kada su izgrađene i piramide.

Strukture se sastoje od dva velika objekta okružena prostranim otvorenim dvorištima i radionicama.

"Ovo je prekrasno otkriće jer imamo jako malo informacija o naseljavanju u ovoj eri u južnim provincijama," izjavila je profesorica Nadine Moeller, egipatska stručnjakinja za arheologiju koja se nalazila na čelu iskopavanja.

"Nemamo saznanja o postojanju sličnih kompleksa u doba Starog Kraljevstva."

Tokom istraživanja su otkriveni kontejneri za skladištenje i drugi artefakti u radionicama koji sugeriraju kako su stanovnici grada pravili pivo i hljeb baš u tim kompleksima.

Također su pronađeni dokazi o taljenju bakra unutar kompleksa, za kojeg arheolozi smatraju kako je izgrađen da bi osigurao smještaj važnim dužnosnicima koji su poslani da nadziru  proces iskopavanja vrijednih minerala iz istočnih pustinja.

Ispod zgrade su arheolozi otkrili pečate označene imenom službenika koji je vodio grupu tražitelja zlata u ime faraona Djedkare-Isesi - pretposljednjeg vladar egipatske Pete dinastije.

"Upravo nekad tada je egipatsko plemstvo, koje je do tada bilo fokusirano na sjeverne dijelove oko Memfisa, počelo širiti svoj utjecaj nakon kriznog perioda tokom 4 i većeg dijela Pete dinastije," dodala je profesorica Moeller.

Korištenjem Edfu-a kao polazišta za ekspedicije na istoku dodatno potvrđuje prisutnost školjki iz Crvenog mora i rijetke uvozne keramike iz drevne civilizacije Nubije, u sadašnjem Sudanu.

"Ovo je prvi znak da se drevni grad Edfu razvijao u važnu polaznu tačku velikih ekspedicija koje su se kretale prema istočnim pustinjskim područjima i moguće prema obali Crvenog mora, koje se nalazi 200 km istočnije," rekla je profesorica Moeller.

Istraživači također misle kako je zgrada imala vjerske ili kultne namjene, s obzirom na blizinu hrama boga Horusa.

"To je tako jedinstveno mjesto. Bilo je teško pronaći arhitektonske paralele jer ne postoje ostaci sličnog naselja u gornjem Egiptu iz tog perioda.

"Toliko smo mnogo naučili u Tellu Edfu i još uvijek imamo mnogo za naučiti," dodala je profesorica.Za Front Slobode prevela Esma Klico