Obilazak veličanstvenih partizanskih spomenika širom bivše Jugoslavije

"Balkanska regija je, zapravo, jedno od najživotopisnijih mjesta koje sam ikada posjetio, a sami spomenici zrače snagom i energijom, te ih često obilazi veliki broj ljudi."

AUTOR: Darmon Richter
OBJAVLJENO: 21.03.18 u 13:05
http://bit.ly/2FPF6Sa
Za sve one što su odrastali na Balkanu, spomenici NOB-a gotovo da predstavljaju nezaobilazan dio krajolika. Pojavljuju se na planinama i u parkovima, obično na mjestima na kojima su se dogodile važne bitke iz Drugog svjetskog rata ili na mjestima masovnih pokolja i egzekucija. Danas je većina partizanskih spomenika zapuštena, no sami pogled na ove naizgled zaboravljene divove je zaista očaravajući, posebno za turiste. 

U njihovu ljepotu se uvjerio i britanski fotograf Darmon Richter, kada je u aprilu ove godine putovao Balkanom kako bi obišao ratne spomenike bivše Jugoslavije.

Osim što je fotografisao 37 spomenika, Richter je na svom blogu pisao o tome kako su mu zapadni mediji dali krivi dojam o tim mjestima. Mnogi online članci su ih opisivali kao "napuštene", postavljali su slike na kojima spomenici izgledaju sivo i jadno. No, njegovo lično iskustvo se uveliko razlikovalo od onog što je očekivao, za Slavorum piše Darmon Richter.

"Balkanska regija je, zapravo, jedno od najživotopisnijih mjesta koje sam ikada posjetio, a sami spomenici zrače snagom i energijom, te ih često obilazi veliki broj ljudi," napisao je Richter. 

Bacite pogled na sljedeće fotografije i uvjerite se sami.

Spomenik žrtvama fašizma u Sanskom Mostu (Petar Krstić 1971.)

Tokom Drugog svjetskog rata Sanski Most se nalazio pod kontrolom ustaškog režima. Na ovom mjestu se dogodio prvi otvoreni konflikt između srpskih pobunjenika i ustaških snaga. Taj događaj je poznat pod imenom Đurđevdanski ustanak.

Makedonski  ‘Ilinden Spomenik’ u Kruševu, Makedonija (Jordan Grabuloski & Iskra Grabuloska, 1974).

Unutar spomenika se nalazi i dobro očuvani memorijalni muzej posvećen Ilindenskom ustanku iz 1903. godine i stvaranju Kruševske Republike koja je postojala samo 10 dana.

Spomenik hrabrima u Ostri, Srbija (Miodrag Živković & Svetislav Licina, 1969.)

Na ovom mjestu se 1944. godine mala grupa partizana sukobila s oko 500 njemačkih i italijanskih vojnika kako bi oslobodili Čačak. Većina njih je poginula u ovoj borbi.

Memorijalni park Garavice u Bihaću (Bogdan Bogdanović, 1981.) 

Više od 12.000 osoba srpske nacionalnosti je uhapšeno i ubijeno u Bihaću u periodu od jula do augusta 1941. godine. Ovaj spomenik, koji je podignut kako bi se odala počast ubijenim, je oštećen u proteklom ratu.

Memorijalna kosturnica na brdu Banj u Banja Luci (Antun Augustinčić, 1961.godina) je sagrađena u ranom socijalističko-realnom stilu Na spomeniku su predstavljene  scene ugnjetavanja, pobune, borbe i pobjede.

Spomenik Snajper u Popini, Srbija (Bogdan Bogdanović, 1981.godina)

Ovaj spomenik je sagrađen na mjestu gdje su se Titovi partizani po prvi put susreli s njemačkim Wehrmachtom u otvorenoj borbi. Dizajniran je u četiri dijela koja podsjećaju na nišan puške.

Dolina života u spomen parku Slobodište, Kruševac, Srbija (Bogdan Bogdanović, 1965. godina)

12 kamenih ptica predstavljaju oslobođene duše koje su uzdižu iznad masovne grobnice. Ovaj memorijalni park je izuzetno popularan među lokalnim stanovništvom, a i proglašen je dijelom kulturne baštine Srbije.

Memorijalni park Kadinjača u Užicama, Srbija (Miodrag Živković & Aleksandar Đokić, 1979. godine)

Ovaj dobro očuvani memorijalni kompleks obilježava mjesto na kojem su se partizani borili protiv neprijatelja kako bi oslobodili Užice. Pokriva površinu od 15 hektara, a sastoji se od bijele betonskih skulptura, muzeja i amfiteatra.

Mauzolej Borbe i pobjede, Čačak, Srbija (Bogdan Bogdanović, 1980. godine)

Spomenik se sastoji od tri dijela, predstavlja simbolični mauzolej na čijim su zidovima isklesane glave mitskih stvorenja.

Spomenik 'Tri šake' u memorijalnom parku Bubanj Niš, Srbija (Ivan Sabolić, 1963. godina)

Masovne egzekucije Srba, Roma i Židova su izvršavane na ovom mjestu u periodu od 1942. do 1944. godine. Ubijeno je oko 10.000 osoba. Tri šake podignute u zrak označavaju poraz neprijatelja.

Spomenik slobode u Beranima, Crna Gora (Bogdan Bogdanović, 1972. godina)

Tokom Drugog svjetskog rata stanovništvo Berana se nalazilo na suprotnim stranama u borbi, dio je bio u partizanima, a dio u nacionalističkim snagama. Ovaj spomenik u obliku metka podignut je u čast žrtvama.

Memorijalna kosturnica u Velesu, Makedonija (Savo Subotin & Ljubomir Denkoviḱ, 1980. godina)

Spomenik je napravljen u obliku maka u čast lokalnih partizana. Sadrži i najveći mozaički kompleks u Makedoniji, umjetnika Petra Mazeva.

Spomenik pobjede u Prilepu, Makedonija (Bogdan Bogdanović, 1961. godina)

Spomenik je sagrađen u čast obilježavanju dvadesete godišnjice od formacije partizanske jedinice na ovoj lokaciji u oktobru 1941. godine.

Spomen park Brezovica, Sisak, Hrvatska (Želimir Janeš, 1981. godine)

U junu 1941. godine, u vrijeme kada su nacističke snage vršile invaziju na Sovjetski savez, jedna grupa jugoslovenskih komunista sastala se ovdje ispod starog brijesta i oformila 1. partizanski odred u Sisku. Ovaj 20 metara visok spomenik simbolizira to drvo.

Spomenik revolucije naroda Moslavine,  Podgarić, Hrvatska (Dušan Džamonja, 1967. godine) je podignut je u čast ustanka lokalnog stanovništva protiv ustaša. Ceremoniji otvaranja spomenika prisustvovao je predsjednik Tito.

Spomenik podignut u čast ustanka naroda u Kordunu i Baniji na Petrovoj gori, Hrvatska (Vojin Bakić, 1981. godina)

Partizanski spomenik u Mostaru (Bogdan Bogdanović, 1965)

Ovo remek djelo genijalnog arhitekte, Bogdana Bogdanovića, simobilizira spomen na 810 stradalih partizana iz Mostara. Tito je prisustvovao ceremoniji otvaranja, no danas je ovaj spomenik značajno oštećen vandalskim aktivnostima.

Spomenik Revoluciji na planini Kozara (Dušan Džamonja, 1972. godine)  je napravljen zahvaljujući donacijama, a 33 metra visok spomenik i memorijalni park koji ga okružuje su i danas jako dobro očuvani. U muzeju se može vidjeti cijeli historijat Bitke na Kozari, u kojoj je živote izgubilo gotovo 30.000 ljudi. 

Spomenik Kameni cvijet u Jasenovcu, Hrvatska (Bogdan Bogdanović, 1966. godina) je izgrađen na ruševinama nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac u čast hiljada ljudi koje su ustaške snage ubile na ovom mjestu stradanja.

Ako ste uživali u ovim fotografijama, onda biste trebali pogledati cijelu galeriju autora fotografija na njegovom blogu. Na istom mjestu možete pročitati njegove cjelokupne utiske o jugoslavenskim ratnim spomenicima.

Za Front Slobode prevela Esma Klico