Milagros Caninos: Spomenik uličnom psu

Stari Peluso nije dočekao svečano otkrivanje spomenika, umro je četiri dana ranije

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 10.08.17 u 19:22
OSVJEŽENO: 10.08.17 u 19:22
http://bit.ly/2wMgMaQ
Postoji više od deset sličnih spomenika širom svijeta, u zemljama kao što su Španjolska, Engleska, Škotska, Japan, SAD i Argentina. Paty Ruiz, osnivač Milagros Caninos, zaslužna je za Spomenik uličnom psu na Aveniji Insurgentes na jugu Ciudad de México.

Proces za proglašenje lokacije je trajao oko mjesec dana i izvršena je uz podršku Guillermo Sánchez Torres, šefa poslanika iz Tlalpan, jedne od 16 administrativnih zona federalne jedinice Ciudad de México. Prostor je izabran na uglu Insurgentes Avenije i Monede.

Meksička umjetnica Girasol Botello, izabrana je za kipara. Spomenik je izliven u bronzi, te će trajati zauvijek na otvorenom.

Skulptura je napravljena po liku jednog od stanovnika Odjela za stare pse Asocijacije Milagros Caninos po imenu Peluso. Stari Peluso nije dočekao svečano otkrivanje spomenika, umro je četiri dana ranije.

Mjesec dana kasnije, u dvorištu Asocijacije Milagros Caninos postavljena je tačna replika Spomenika uličnom psu u čije  postolje je postavljena urna sa Pelusovim posmrtnim ostacima. 

Ovaj spomenik odaje počast svim psima koji preživljavaju glad, hladnoću i okrutnost ljudskih bića na ulicama naše zemlje, napisali su u informaciji o svojoj Asocijaciji Milagros Caninos (Čuda za pse)

Ispod Spomenika uličnom psu uklesani su stihovi:

"Moj jedini greh je što sam rođen i živim na ulici ili što sam napušten.

Nisam tražio da se rodim i uprkos tvojoj ravnodušnosti i niskim udarcima

Sve što tražim je samo kusur tvoje ljubavi.

Ne želim da patim, preživjeti u ovom svijetu je užasno teško!

Pomozi mi, pomozi mi molim te!"


*Za 100% tačan prevod sa španskog ne garantiram