Svijet se suočava s nestašicom tekile

Tako sada prosječna cijena agave iznosi 22 pesosa (1.18 dolara) po kilogramu, što je veliko povećanje u odnosu na 3.85 pesosa koliko je koštala u 2016. godini.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 09.02.18 u 11:57
OSVJEŽENO: 09.02.18 u 11:57
http://bit.ly/2C7Lf5a
Cijena tekile uskoro bi mogla šokirati goste u barovima budući da se svijet priprema za suočavanje s nestašicom tekile, upozoravaju stručnjaci i eksperti.
 
Smanjenje usjeva agave rezultira porastom cijena tekile, a stručnjaci u industriji upozoravaju da bi to moglo dovesti do nestašice čak i među glavnim proizvođačima, piše Indy100.
 
Agava je plava bodljikava biljka i glavni je sastojak u proizvodnji ovog pića. A cijena agave porasla je šest puta u posljednje dvije godine, prenosi Reuters.
 
Upozorenja dolaze nakon što je potražnja za tekilom primorala neke farmere da koriste mlade biljke kojima je potrebno oko osam godina da se u potpunosti razviju, kako bi se nadomjestio nedostatak zrele agave.
 
Od mlade agave proizvodi se manja količina tekile što znači da se više biljke čupa iz zemlje prije vremena.
 
I poljoprivrednici i stručnjaci iz industrije upozoravaju da to može rezultirati silaznom putanjom kada je u pitanju proizvodnja tekile.
 
Jedan uzgajivač, koji nije htio navesti svoje ime, iz grada Guantanajo u Meksiku izjavio je za Reuters: ''Oni koriste četverogodišnje biljke jer nema drugih. To mogu garantirati jer sam ih ja prodao.''
 
Više od desetak stručnjaka iz tekila industrije reklo je za Reuters kako će ova kompenzacija dovesti do još veće nestašice u 2018. godini, a mogla bi trajati najmanje do 2021. godine.
 
Štaviše, podaci Regulatornog vijeća za tekilu (CRT) i Nacionalne komore za industriju tekile (CNIT) pokazuju kako brojka od 17.7 miliona agava biljaka posađenih u 2011. godini za žetvu u 2018. godini predstavlja ogroman deficit od 42 miliona biljaka koje industrija treba kako bi mogla snadbijevati 140 kompanija.
 
Tako sada prosječna cijena agave iznosi 22 pesosa (1.18 dolara) po kilogramu, što je veliko povećanje u odnosu na 3.85 pesosa koliko je koštala u 2016. godini.
 
A potražnja za ovim pićem na globalnoj razini veća je nego ikad. Jedan od glavnih prodavača, Patron Spirits International, izjavio je kako je potražnja za tekilom prevazišla industriju. Francisco Soltero, direktor strateškog planiranja pomenute grupe izjavio je za Reuters:
 
''Rast potražnje nas je nadmašio. To je kriza uspjeha industrije. Mislili smo da će porasti za određeni procenat, ali potražnja je porasla za duplo više.''
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico