Trump želi predati Međunarodnu svemirsku stanicu u ruke privatne industrije

"Odluka o ukidanju direktne federalne potpore za ISS 2025. godine ne znači da će platforma tada biti uklonjena iz orbite, moguće je da će određeni dijelovi ili kapaciteti nastaviti funkcionisati kao dio buduće komercijalne platforme."

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 13.02.18 u 11:13
http://bit.ly/2CinqHT
Iako Trumpova administracija namjerava obustaviti finansiranje Međunarodne svemirske stanice (ISS) nakon 2024. godine, stanice neće nužno biti napuštena ili uklonjena iz orbite. Prema NASA-inim dokumentima do kojih je došao The Washington Post, ISS bi mogla biti privatizovana.

"Odluka o ukidanju direktne federalne potpore za ISS 2025. godine ne znači da će platforma tada biti uklonjena iz orbite, moguće je da će određeni dijelovi ili kapaciteti nastaviti funkcionisati kao dio buduće komercijalne platforme," stoji u dokumentu. "NASA  će proširiti međunarodna i komercijalna partnerstva u periodu narednih 7 godina kako bi osigurala da ljudi budu prisutni u niskoj zemljinoj orbiti."

U dokumentu se ne objašnjava kako bi se tranzicija odvijala, niti koja privatna kompanija bi mogla preuzeti ISS. Washington Post je objavio kako će finansijski bužet za fiskalnu 2019. godinu tražiti $150 miliona, plus dodatna sredstva u narednim godinama, kako bi se razvili "komercijalni subjekti i neophodne sposobnosti koje će osigurati da komercijalni nasljednici ISS-a budu funkcionalni kada zatrebaju," prenosi Futurism.

Ukoliko SAD napuste ISS, ostavit će naciju bez značajnog uporišta u svemiru iako je predsjednik Trump izrazio želju da SAD-u osigura vodeće mjesto u svemirskoj industriji. Trenutno, Međunarodna svemirska stanica zahtjeva milijarde dolara svake godine kako bi ostala operativna. Ukoliko ISS više ne bude državna briga, taj novac bi se mogao iskorisiti za druge svemirske poduhvate. Možda za slanje astronauta na Mjesec ili finansiranje misije na Marsu?

Naravno, SAD nisu jedina država na svijetu koja vidi interes u ISS-u. Prošle godine je Rusija otkrila planove izgradnje luksuznog hotela na stanici, međutim odluka Trumpove administracije o ukidanju finansiranja 2024. godine onemogućuje da hotel ostvari profit prije tog datuma. Ukoliko stanica bude prepuštena privatnoj industriji i ukoliko nastavi s radom i nakon 2024. godine, Rusi bi ipak mogli izgraditi taj hotel.

Isto se može reći i za kompanije poput Boeing-a i SpaceX-a koje su slale terete na ISS i koristile stanicu za istraživanje u prošlosti. Obe kompanije planiraju slanje misija u svemir između 2019. i 2024, a kontrolisanje ISS-a bi im omogućilo da rade bez dodatnih ograničenja i nadzora.

Postoji potencijal da privatne kompanije profitiraju na prilici kontrole nad ISS-om i niskom zemljinom orbitom. No, također bi moglo biti prerano da se takva imovina prepusti u ruke privatnog sektora, što je briga koju je uzrazio i Mark Mulqueen, menadžer programa svemirske stanice u Boeing-u. Mulqueen je u saopštenju napisao kako bi pokušaj takve tranzicije, prije nego privatne kompanije budu spremne podržati takav projekat, mogao imati "katastrofalne posljedice po američko liderstvo u svemiru i po šansu izgradnje privatnog preduzetništva u svemiru."

Prema dostupnom dokumentu, Trumpova administracija ne predviđa takvu katastrofu. Umjesto toga, oni predviđaju "stvaranje okruženja gdje je NASA samo jedna od brojnih mušterija nevladinog svemirskog programa kojim upravlja kompanija dok u isto vrijeme osigurava glatku i neprekidnu tranziciju."

Treba napomenuti kako se u dokumentu ne spominje koje kompanije su u stanju da preuzmu ISS i šta bi realno mogle učiniti s njom.