Samo na Balkanu: Osuđen na kaznu od 20 dana zatvora, ne može je odslužiti zbog oštećene lične karte

Rekli su mu kako ne može ući u zatvor zbog oštećene lične karte, te da mora dokazati svoj identitet.

AUTOR: Slavorum
OBJAVLJENO: 12.04.18 u 07:24
http://bit.ly/2qoGQrs
 
28-godišnji Radoljub Ristić iz Kuršumlije ne može provesti 20 dana u zatvoru jer mu je oštećena lična karta, te danima pokušava dokazati svoj identitet. Ristić je otišao u policijsku stanicu u Prokuplju kako bi odslužio kaznu od 20 dana zatvora zbog saobraćajne nesreće, ali vraćen je na ulazu zbog oštećene lične karte, prenosi Slavorum.
 
Ristić je uzaludno pokušavao dokazati svoj identitet danima kako bi odslužio kaznu. Izjavio je kako je nedavno vozio automobil bez vozačke dozvole pri čemu ga je zaustavila policija.
 
Kazna za taj prekršaj je 20.000 dinara, ali Ristić je rekao sudiji kako nema novca da je plati, tako da je osuđen na 20 dana zatvora. Primio je poziv da se 23. marta prijavi u zatvor u Prokuplju. Sa sobom je ponio cigarete, čokoladu i sok kada je došao do vrata zatvora. Službenici su ga pitali za ličnu kartu nakon čega su rekli da nije ispravna jer je oštećena.
 
Rekli su mu kako ne može ući u zatvor zbog oštećene lične karte, te da mora dokazati svoj identitet. Onda im je ponudio vojnu knjižicu, ali je nisu prihvatili. Nema pasoš, niti vozačku dozvolu. Budući da je potrošio sav novac na grickalice za zatvor, kući se vratio stopiranjem. Ristić navodi kako uporno pokušava otići u zatvor, ali bezuspješno.
 
''Pitao sam mogu li ponijeti zahtjev za novu ličnu kartu i potvrditi je, ali rekli su da ne mogu. Zatim sam otišao u policijsku stanicu u Kuršumliji da očitaju moju ličnu kartu. Rekli su mi da ne mogu to učiniti sve dok ne napravim novi prekršaj,'' kaže Radoljub.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico