Bitcoin proglašen halal valutom pod šerijatskim zakonom

U roku od sat vremena, na berzama je zabilježeno bitcoin trgovanje u vrijednosti od milijardu dolara – što je najveći obim trgovanja zabilježen u jednom satu ikada.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 16.04.18 u 07:23
http://bit.ly/2EQ7gqG
Islamski učenjak izjavio je da je bitcoin u skladu sa šerijatskim zakonom, što je potencijalno otvorilo tržište kriptovaluta za investicije 1.6 milijardi muslimana širom svijeta.
 
Objavljivanju studije o tome da li je bitcoin haram ili halal prethodili su cjenovni dobici za bitcoin čija je vrijednost porasla za više od $1.000  u manje od sat vremena.
 
To je dovelo do toga da neki analitičari špekulišu da su vijesti o šerijatskoj dozvoljenosti bitcoina mogle doprinijeti cjenovnom rastu.
 
Studija Muhammada Abu Bakara iz kompanije Blossom Finance u Indoneziji istraživala je funkcionalnost bitcoina i drugih kriptovaluta kako bi se utvrdilo da li su u skladu s islamskim strogim definicijama novca, prenosi Independent.
 
''Nekolike nedavne fetve koje su izdali istaknuti muslimanski učenjaci ponudile su nepotpuna ili kontradiktorna mišljenja o ovoj temi,'' rekao je Matthew Martin, izvršni direktor Blossom Financea.
 
Uz svu konfuziju o ovoj temi željeli smo ponuditi jasne smjernice podržane solidnim istraživanjima koja bi koristila i građanima i praktičarima islamskog bankarstva.
 
Autor studije ukazuje na činjenicu da je bitcoin priznat kao zakonska valuta u Njemačkoj i da se stoga kvalifikuje kao islamski novac u toj zemlji.
 
''Bitcoin je u principu dozvoljen jer se vrednuje tržišnom cijenom na gobalnoj berzi i jer se prihvaća kao sredstvo plaćanja kod širokog broja trgovaca,'' navodi se u studiji.
 
''Štaviše, mnogi ljudi prihvataju bitcoin kao sredstvo razmjene u svojim privatnim transakcijama.''
 
Dramatičan rast cijene bitcoina zabilježen u četvrtak 12. aprila u velikoj mjeri se pripisuje gomili glumaca koji značajno investiraju u ovu kriptovalutu.
 
U roku od sat vremena, na berzama je zabilježeno bitcoin trgovanje u vrijednosti od milijardu dolara – što je najveći obim trgovanja zabilježen u jednom satu ikada.
 
Poluanonimna priroda bitcoina znači da nije moguće utvrditi ko stoji iza transakcija, međutim neki analitičari nagađaju da su na značajne investicije u bitcoin utjecale ove pozitivne vijesti.
 
Na kretanje cijene botcoina mogu često utjecati pozitivne i negativne vijesti u oblasti kriptovaluta, a ova najnovija studija možda ima neki utjecaj na nedavni rast, te bi možda mogla doprinijeti budućim dobicima.
 
''Mnogi su nagađali da je rast popularnosti bitcoina povezan sa usklađivanjem sa šerijatskim zakonom,'' izjavila je Olga Feldmeier, CEO startupa Smart Valor za Independent.
 
''Drugi su pretpostavili da je to rezultat velike kratkoročne prodajne aktivnosti. Lično mislim da je porast posljedica velikog broja institucionalnih investitora.''
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico