Koju zemlju bi bilo najteže napasti?

Među tri države koje bi bilo najteže osvojiti nalaze se: Švicarska, Novi Zeland i Rusija.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 14.05.18 u 07:19
http://bit.ly/2wFQ7kI
Švicarska

Geografska okruženost planinama pomaže Švicarskoj da se odbrani od napadača već godinama.
 
National Redoubt (Švicarska) je odbrambeni plan kojeg je ova zemlja usvojila u 19. stoljeću i koji koristi Alpe kao barikadu za bilo koju invaziju. Plan je omogućio utvrđenje Alpske regije, a nastavljen je nakon Drugog svjetskog rata jer je prijetnja od Sovjetske invazije bila visoka, piše Independent.
 
Švicarska vojska je ''minirala'' cijele planine i infrastrukturu, kao što su ceste i mostovi, da eksplodiraju u slučaju bilo kakve invazije tako da bi napadačka strana morala izgubiti vrijeme i energiju za pronalazak odgovarajućih ruta za ulazak u zemlju. Osim toga, unutar planina izgrađeni su mnogi tuneli, bunkeri i tvrđave koji mogu smjestiti cijelu diviziju vojske.
 
Iako Švicarska ima oko 15.000 aktivnih vojnika, u slučaju da dođe do napada oko 4.000.000 građana bi odmah bilo dostupno za vojnu službu, a još 3.000.000 sposobno. U suštini, u treptaju oka, svi sposobni građani bi odmah bili spremni odbraniti zemlju od napadača.
 
Novi Zeland
 
Novi Zeland je udaljen više od 1.500 km od najbliže kopnene mase u Australiji, što opet nije toliko blizu Aziji ili bilo čemu drugom. Dakle, logistika slanja vojnika i zaliha tamo ne bi imala smisla. Australija je dobar kandidat iz sličnog razloga, manje je izolirana, ali ima mnogo veću kopnenu masu i grublju klimu. Invazija na Australiju bila bi lakša, ali njeno dovršavanje bilo bi teže.
 
Nagrada za nepristupačne otočne nacije ide u ruke Islanda. Ne samo da se nalazi u sredini Sjevernog Atlantika, već i nema velikih morskih luka. Osim toga, Islandov teren je ispunjen planinama, vulkanskim područjima i glečerima.
 
Rusija
 
Kao što je historija pokazla, to bi bila Rusija. Samo njena veličina bi otežala invaziju – uzmite u obzir samo sve logističke lance koji bi se trebali održavati. Dodajte na to klimu koja varira od veoma vruće tokom ljeta do ledenih temperatura zimi i pejzaž koji uključuje planine, velike šume, ogromne močvare i puno rijeka.
 
A tu su i Rusi, koji se bore u ratovima i oružanim sukobima već hiljadama godina. Nijedna vojska nije dovoljno velika da kontroliše cijelu rusku teritoriju.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico