5 slavenskih žena koja su oblikovale srednjovijekovnu historiju

Slavenske žene poznate su po svojoj ljepoti širom svijeta. Međutim, slavenske zemlje iznjedrile su stotine dama koje nisu samo bile lijepe, već i fascinantne, harizmatične, mudre i nadarene.

AUTOR: Slavorum
OBJAVLJENO: 09.07.18 u 07:41
http://bit.ly/2J6per2
Slavenske žene poznate su po svojoj ljepoti širom svijeta. Međutim, slavenske zemlje iznjedrile su stotine dama koje nisu samo bile lijepe, već i fascinantne, harizmatične, mudre i nadarene. Kada se srednjovijekovna Evropa borila, oni koji su podržavali slavne ideje bile su žene. Bile su žene, majke, kćerke, ali i političari, vođe i vladari. Neke od njih su imale zlatna srca, a neke su bile tvrdi politički igrači, piše Slavorum.
 
1. Jelena Šubić 

Bila je kćerka kralja Srbije Stefana Uroša III poznatog po nadimku Dečanski. Njena porodica vladala je Dalmacijom iz tvrđave Klis. Kada je njen suprug Mladen III Šubić umro, Jelena je vladala kao udovica nad Klisom i Skradinom. Mnogi biografski podaci o ovoj izuzetnoj ženi izgubili su se tokom vremena, ali je poznato da je Mladen umro 1348. godine. Ona je vladala nekoliko godina kao snažna i moćna liderka. Jelena se morala suočiti sa mnogim protivnicima uključujući i Venecijansku Republiku. Iako nije uspjela spasiti Skaradin od napada Venecije, svojim političkim vještinama spasila svoj i život svog sina Mladena IV koji je ostao u Klisu kao politički taoc.
 
2. Anna od Poljske 

Celjska grofica bila je jedna od najutjecajnijih žena u evropskoj politici u to vrijeme. Anna je bila kćerka kralja Casimira III kojeg je naslijedio njegov nećak, kralj Louis od Mađarske. Louis nije bio Anin sin, već njen rođak. Međutim, nije zaustavio njenu karijeru. Rođena je 1366. godine, a njena majka je bila četvrta supruga kralja. Anna je bila udata za Williama, celjskog grofa (1361-1392), čovjeka kojeg je odabrao Annin prvi rođak, kralj Louis I, među svojim podanicima na jugu Mađarske. Nakon njegove smrti, 1394. godine udovica Anna se udala za Ulricha, kneza od Tecka. Za vrijeme oba braka, igrala je veoma važnu ulogu u politici tako što je bila savjetnik svojim muževima i drugim plemićima koji su je tražili za mišljenje.
 
3. Sveta Solomonija Jurjevna Saburova 


Bila je supruga Velikog princa pokrajine Muscovy, Vasilija III. Zbog svoje jedinstvene osobnosti, ruska pravoslavna crkva proglasila ju je Svetom Sofijom od Suzdala. Poznata je kao lijepa žena, čija je ličnost bila blaga, moralno čista, te puna ljubavi i empatije. Nažalost, njen suprug nije bio poput nje. Kad je otkrio da mu Solomonija ne može roditi dijete, razveo se od nje primoravši je da provede život pod imenom Sophia u Natavity manastiru u Moskvi. Iako njen život nije bio ispunjen izuzetnim događajima, bila je dobro poznata kao osoba koja je pomagala drugima. Solomonija je umrla 1542. godine u 52. godini života.
 
4. Doubravka od Češke 

Bila je supruga Mieszko I, prvog historijskog vladara Poljske i majka Bolesława I Chrobry, prvog kralja Poljske. Prema historijskim izvorima, ona je nagovorila Mieszkoa da prihvati baptizam 966. godine. Iako danas historičari sumnjaju u njezinu ulogu u preobraćaju Mieszka iz pogonstva u kršćanstvo, u srednjovjekovnim hronikama, njena pozicija je čvrsta. Rođena je kao princeza dinastije Premyslic u periodu između 940-945. godine, a umrla 977.
 
5. Świętosława 


Kćerka Doubravke iz Češke i možda supruga dva veoma važna skandinavska vladara. U historiji je ostala poznata kao Sigrid the Haughty. Prvo je bila udata za Erica Victoriousa od Švedske, a zatim za Sweyn Forkbearda od Danske. Imala je tri sina, Olof, Canute i Harald. Iako ne postoji dovoljno informacija o njoj vjeruje se da je sahranjena u Velikoj Britaniji. Nažalost, teško je objasniti detalje o njenom životu, jer mnogi istraživači i dalje sumnjaju u njenu priču. Ako je zvanična priča tačna, kao žena i majka veoma važnih skandinavskih vladara, Świętosława ostaje majka monarha, politički vođa i prelijepa žena čiji život zaslužuje da bude otkriven.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico