Kako se putem reklama manipulira našim osjetilima

Istraživanja pokazuju da je jedan od načina da reklamirani proivodi budu zamijećeni poistovjećivanje s osjećajima i emocijama potrošača stimulirajući više osjetila istovremeno.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 10.08.18 u 13:42
http://bit.ly/2OUO1Cq
Svakodnevno nas toliko bombarduju komercijalnim porukama da je stvaranje oglasa kojeg ćemo ustvari zapamtiti sve teži zadatak. Istraživanja pokazuju da je jedan od načina da reklamirani proivodi budu zamijećeni poistovjećivanje s osjećajima i emocijama potrošača stimulirajući više osjetila istovremeno. Oglašivači sada sve više svjesno koriste ovaj pristup u onome što biste obično mislili da je vizualni medij: printane slike.
 
Marketing je prošao ono što su istraživači nazvali multisenzorska revolucija. Primjerice, razgledavanje trgovina oko Božića obično je multisenzorsko iskustvo i to nije slučajnost. Trgovine kombiniraju ambijentalnu božićnu muziku i božićne mirise kako bi utjecali na ponašanje potrošača i povećanje prodaje.
 
Video reklame također koriste multisenorsku strategiju. McDonald's oglasi, na primjer, prikazuju poznati crveni i žuti logotip koji aktivira reprodukciju robne marke pohranjene u našem umu kroz osjećaj vida, zajedno sa sada poznatom melodijom koja pokreće prikaz robne marke pohranjen u našem umu kroz osjećaj sluha. Brend je kodiran u našoj memoriji pomoću vizualnih i audio elemenata. To stvara neposrednu i podsvjesnu povezanost između različitih senzorskih podražaja - slika i zvukova - i reklamiranog proizvoda.
 
Multisenzorski marketing također je pronašao svoj put u printanim medijima. Da bi prenijeli multisenzorsku poruku preko medija koji je uglavnom vođen vidom, oglašivači koriste jezik i slike kako bi izazvali druga osjetila. Probuđivanje pojedinih osjetila u tisku relativno je jednostavno, koristeći riječi poput "miris", "čuti" ili "žuto", i slike objekata koje snažno povezujemo s određenim osjetilima, kao što je boca parfema (miris) ili čokolada (okus). Ali riječi i slike mogu također izazvati više osjetila unutar istog oglasa i to na najkreativnije načine.
 
Glavna metoda za izradu multisenzorskih tiskanih oglasa jeste korištenje jezične sinestezije. Ne smije se miješati s neuroestetskim uvjetima sinestezije, ovo je vrsta metafore stvorena kombiniranjem jezičnih izraza koji se odnose na različita osjetila. Na primjer, "slatka melodija" (okus i sluh) i "mekan glas" (dodir i sluh).
 
Printani oglasi često prikazuju sinestezijske slogane. Na primjer, Hogwine prehrambena kompanija oglašava svoj čips od krompira sa sloganom "Poput slatke muzike za vaš jezik". Okus čipsa povezan je s muzikom, što je pak opisano kao "slatko", pridjev koji se prvenstveno odnosi na ukus.
Naša nedavna istraživanja pokazuju kako se sinestezijska asocijacija može stvoriti samo pomoću slike, u onome što istraživači nazivaju vizualnom metaforom. Na primjer, Popclik oglašava svoje slušalice prikazujući ih na komičnoj crno-bijeloj pozadini.
 
Pozitivni osjećaji koje nastojimo povezati s bojom (za razliku od crno-bijele) neizbježno se koriste za davanje pozitivne procjene o kvaliteti zvuka kojeg reproduciraju oglašavane slušalice.
 
Drugim riječima, ovaj oglas je primjer vizualne sinestezije kojom se zvuk opisuje u smislu boje.
 
Ne samo da imamo čisto lingvističku i čisto vizualnu sinesteziju: jezik i slike također mogu međusobno djelovati.
 
Oglas čokoladice Toblerone prikazuje sliku trokuta, muzičkog instrumenta koji podsjeća na karakteristični oblik ove čokolade. Muzika se također spominje u sloganu "Muzika za vaša usta", gdje je izričito povezana s okusom reklamiranog proizvoda.
 
U drugim oglasima, čini se da slika vizualno "prevodi" sinestetske kombinacije koje se uobičajeno koriste u jeziku.
 
Primjerice, bezalkoholno piće s okusom limuna reklamira se slikom limuna koji nosi šiljastu masku. To se kombinira sa sloganom "L & P kiseli limun. Oštro. Bitno drugačije".
 
Zajedno pružaju vizualnu realizaciju konvencionalne i najčešće korištene jezične sinestezije "oštar okus", s limunom koji predstavlja okus i šiljcima na maski koji predstavljaju oštrinu (dodir).
 
Vizualna komunikacija je iznimno moćna. Kao što ti oglasi pokazuju, omogućuje nam da probudimo više senzorskih domena i uspostavimo kreativne veze između njih efikasnim kombiniranjem riječi i slika.
 
Ono što još nije jasno jeste da li te sinestezijske tiskane reklame imaju isti efekat na prodaju i memorabilnost marke.
Ako je tako, učenje kako oglašavači upotrebljavaju te tehnike za potpuno nove proizvode može nam pomoći da postanemo svjesniji našeg ponašanja kao potrošača, piše Independent.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico