Holographic Human Element

Holographic Human Element sinoć su oduševili publiku u Tuzli, a večeras sviraju u Sarajevu

AUTOR: Vedrana Andrić
OBJAVLJENO: 13.03.14 u 22:35
http://bit.ly/1i8tiFn
Sinoć  su Holographic Human Element oduševili probranu tuzlansku publiku u Caffe Rock Clubu (bivši Underground) i zarazili sve prisutne pozitivnom energijom, vjerom u bolje sutra i težnjom za perfekcijom. Prethodno su to isto učinili u Novom Travniku, Zenici, Užicu i Zaječaru.

Večeras nastavljaju da šire ljubav koncertom u Sarajevu, a prekosutra nastupaju u Konjicu, gdje završavaju svoju malu, ali vrlo hrabru turneju koju su započeli 26. februara.

Bill Gould, američki muzičar i producent, inače basista grupe Faith No More im je nakon prvog slušanja HHE materijala rekao:"Momci, ova muzika je izvrsna! Imate nešto pravo dobro u svojim rukama.“

Rijetki su muzičari u BiH koji se mogu pohvaliti dobrom suradnjom sa poznatim svjetskim muzičarima na samom početku karijere. Amy Denio  iz grupe Kultur Shock odsvirala je uvodnu temu njihove pjesme „She Got Lost In Paris“ na akordionu, a Bill Gould iz Faith No More im je to ubacio u vlastiti remix ove kompozicije.

Holographic Human Element čiji članovi dolaze iz raznih gradova Bosne i Hercegovine, postoji od 2011. godine, ali tek sada smatraju da su se stekli uslovi za pojavljivanje u javnosti.

Ne smatraju da se bave muzikom, oni muziku žive. Ne vole stereotipe i predrasude i kao što kažu, osjećali bi se glupo da njihova muzika (čitaj život) bude kategorisana jednom riječju koja označava žanr. Naglašavaju da su svi članovi grupe jako različiti, što se na kraju očituje  i u procesu komponiranja.

"Sva svoja razmišljanja pretoči u ono što sviramo, jer ti što slušaš dominiraš.“ To je misao vodilja koja pojašnjava način na koji se Holographic Human Element sluša.

Trenutno ovu grupu čine pet ljudi – četvorica na stageu i tonac u zadnjim redovima:  gitarista Adnan Đonlić, basista Amer Sujoldžić, bubnjar Ajdin Škulj, klavijaturista Dino Dževlan i tonac Darko Saračević.

Gitarista Adnan Đonlić pohađa četvrti razred Gimnazije u MSŠ Travnik. Svirao je u tri lokalna benda, a sada je pored HHE-a zadržao samo mjesto bas-prim tamburaša u Tamburaškom orkestru Centra za kulturu općine Travnik. U ono malo slobodnog vremena što mu ostavlja škola, djevojka, bend i tamburaši, Adnan piše scenarije i glumi u grupi mladih iz Travnika koji na "YouTubeu" komentiraju aktualnosti sa velikom dozom humora i satire.

Basista Amer Sujoldžić je prvobitno došao u bend kao stage tehničar, onaj koji se brine da je pred nastup sva oprema na svom mjestu i u ispravnom stanju. No, kada ih je prethodni basista napustio zbog novog posla koji je dobio, Amer je uskočio. Svirao je do sada u dva travnička benda. Student je treće godine grafičkog inžinjerstva i dizajna na Fakultetu za tehničke studije u Travniku. Bavi se alpinizmom, biciklizmom i ekstremnim sportovima, a član je i Gorske službe spašavanja Travnik.

Bubnjar Ajdin Škulj pohađa četvrti razred Jezičke/filološke gimnazije MSŠ Travnik. Bubnjeve je počeo svirati u sedmom razredu osnovne škole uz instrukcije Benedicta Hafelija, bivšeg bubnjara poznatog švicarskog folk-metal benda Eluveitie. Prije HHE-a svirao je u tri lokalna benda. "Voli da jede i održava liniju u teretani, a u slobodno vrijeme se trudi odabrati koja mu je od desetak video igra omiljena", stoji u njegovom opisu.

Dino Dževlan od malih nogu svira klavijature, gitaru i komponuje. U rodnoj Jablanici je svirao u dva benda. Student je treće godine na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli. Živi razapet između kuće u Jablanici, fakulteta u Tuzli i benda u Travniku. "U slobodno vrijeme mrzim bh. autobusne prijevoznike", jasan je bio Dževlan.

Jedva čekamo da ih po treći put u Tuzli slušamo. Njihov rad može biti inspiracija svim ostalim mladim muzičarima u našim malim sredinama, ali i svim ljudima koji žele da se muzički ili na neki drugi način izraze, a povrh toga imaju nešto pravo lijepo za reći.