Zealandia: Na potopljenom kontinentu otkriveno hiljade fosilnih uzoraka

Kopnena masa na kojoj se nalazi Novi Zeland proglašena je ranije ove godine najnovijim svjetskim kontinentom. Prostire se na 5.000.000 km2 i predstavlja poseban geološki entitet

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 10.10.17 u 16:45
OSVJEŽENO: 10.10.17 u 16:45
http://bit.ly/2xuGXHU
Naučnici su otkrili više od 8.000 fosila tokom ekspedicije na izgubljenom, podvodnom kontinentu u Tihom okeanu.

Bušeći površinski sloj Zelandije (Zealandia) na oko hiljadu metara ispod površine istraživači su otkrili ostatke stotina vrsta uključujući polen iz kopnenih biljaka, piše Independent.

Kopnena masa na kojoj se nalazi Novi Zeland proglašena je ranije ove godine najnovijim svjetskim kontinentom. Prostire se na 5.000.000 kvadratnih kilometara i predstavlja poseban geološki entitet, navodi se u studiji koja je objavljena ovog ljeta.

Sada se vjeruje da je Zelandija nekada bila mnogo bliža površini okeana i da je možda služila kao kopneni most za životinje koje se kreću oko regije južnog Pacifika.

Nakon što se ekspedicija završila, Gerald Dickens sa Univerziteta Rice u SAD-u, je rekao: ''Otkrića mikroskopskih organizama koji su živjeli u toplim plitkim morima, te spora i polena iz kopnenih biljaka pokazuju kako su geografija i klima Zelandije bile dramatično različite u prošlosti.

''Nova otkrića pokazuju kako je formiranje pacifičkog ''vatrenog prstena'' prije oko 40 do 50 miliona godina izazvalo dramatične promjene u dubini okeana, vulkanskoj aktivnosti, te da je potresao morsko dno na Zelandiji.

Rupert Sutherland, sa Univerziteta Wellington na Novom Zelandu, rekao je da je kontinent "vjerojatno" potonuo ispod valova nakon što se odvojio od Australije i Antarktike.

''Ova ekspedicija je ponudila uvid u historiju Zemlje od nastanka planinskih masiva na Novom Zelandu do promjenjivih kretanja Zemljinih tekstonskih ploča, do promjena u cirkulaciji okeana i globalnoj klimi,'' rekao je Jamie Allan iz amerčke Nacionalne zaklade za znanost.

Za Front Slobode prevela Esma Klico