Naučnici osmislili odjeću koja istovremeno hladi i grije

Jedino što bi morali učiniti jeste obrnuti odjeću kada se temperatura promijeni.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 14.11.17 u 16:23
http://bit.ly/2AGGf7d
Vrijeme je toplo, ali očekujete da će kasnije zahladiti pa ne znate koliko slojeva odjeće obući, poznato zar ne? Jedna nova tkanina bi mogla riješiti ovaj problem. Jedna strana vas zagrijava, a druga hladi. Ako bi odjeća od ovog materijala bila napravljena da ima dva lica, kratki odlazak u svlačionicu bi bio sve što vam je neophodno da bi se osjećali komforno.

Prema radu objavljenom u Science Advances, 40 – 60% gubitka topline iz ljudskog tijela dolazi u obliku infracrvenog zračenja talasne dužine između 7 i 14 mikrometara. Već znamo da obične tkanine obložene metalnim nanočesticama odražavaju veći dio ovog zračenja, što odjeću čini toplom.

Sa druge strane, nanoporozni polietilen (nanoPE) blokira vidljivo svijetlo, ali je providan na talasnim dužinama važnim za toplotu tijela.

Međutim, kako se navodi u radu: ''I dalje postoji veliki izazov kako dizajnirati jedan tekstil koji bi obavljao funckije grijanja i hlađenja.''

Ipak, to je ono što autori tvrde da su uradili. Oni su ugradili sloj bakarnih nano-žica s jedne strane obloženih ugljikom unutar nanoPE tekstila. Karbonska strana ovog dvosloja lako zrači toplotu, dok je bakar zadržava. NanoPE je također razrijeđen na bakrenoj strani.

Kada je materijal postavljen tako da je bakar okrenut prema koži, toplota lako prolazi kroz nanoPE do dvosmjernog emitera, gdje se zrači u okolinu. Kada se materijal obrne, gušći nanoPE zadržava veću toplotu, i manje je vjerovatno da će ono što dolazi do emitera pobjeći.

Kada je sloj umjetne kože na 31°C smješten unutar komore od 22ºC, tradicionalna tekstura zagrijala je kožu na 36.9ºC. U režimu hlađenja, materijal je zadržao temperaturu kože na 33.8ºC, ali kada je prebačen na zagrijavanje temperatura se povećala na 40.3ºC.

Kao rezultat toga, nekome ko posjeduje samo odjeću od ovog testiranog materijala bi moglo biti ugodno, bez potrebe za uključivanjem grijanja ili klime, na temperaturama okoline od 13.9ºC  do 24.3ºC što je mnogo širi obim nego što smo navikli dobijati od jednog komada odjeće. Jedino što bi morali učiniti jeste obrnuti odjeću kada se temperatura promijeni. U zatvorenom prostoru, ovo bi moglo u velikoj mjeri smanjiti potrošnju energije za grijanje i hlađenje.

Autori naglašavaju kako je nanoPE teško zamijeniti, ali niz materijala se može koristiti kao dvosloj, potencijalno pripremajući odjeću za specifične vremenske uslove, piše Stephen Luntz za IFLScience.