Usporavanje Zemljine rotacije moglo bi dovesti do smrtonosnih zemljotresa sljedeće godine

Istraživači su identificirali pet epoha u prošlom stoljeću u kojima je zabilježeno više zemljotresa nego u drugim periodima. Ustanovili su da postoji povećanje u broju zemljotresa od 25% do 30% sa magnitudom od 7 ili više.

AUTOR: Physics-Astronomy
OBJAVLJENO: 25.11.17 u 11:38
OSVJEŽENO: 25.11.17 u 11:38
http://bit.ly/2BlIZID
Naučnici upozoravaju da smo osuđeni na propast. Sljedeće godine će doći do niza od 20 smrtonosnih zemljotresa zbog usporavanja Zemljine rotacije. Naučnici sa Univerziteta u Coloradu u Boulderu i Univerziteta Montana kažu da čak i fluktuacije u milisekundama mogu povećati seizmičku aktivnost, iako su njihova istraživanja neki naučnici odbacili.
 
"Korelacija između rotacije Zemlje i aktivnosti zemljotresa je snažna i upućuje na činjenicu da će sljedeće godine doći do povećanja broja snažnih potresa", izjavio je dr. Roger Bilham sa Univerziteta u Coloradu na godišnjem sastanku Geološkog društva Amerike.
 
Utjecaj plime između Zemlje i Meseca očigledno je fokusni razlog spore rotacije planete. Mala promjena u brzini rotacije Zemlje mogla bi da izazove drastične seizmičke aktivnosti, uglavnom na tropskom terenu, dovodeći milijarde života u pitanje. Stručnjaci ne znaju šta tačno uzrokuje ove manje varijacije koje eventualno izazivaju promjenu oblika željeza i nikla u unutrašnjem jezgru Zemlje, čime se mijenja način protoka vanjskog jezgra stvarajući promjenu između brzine čvrste kore i plašta, prenosi Physics-Astronomy.
 
Ovo zauzvrat mijenja tekuću vanjsku jezgru na kojoj se Zemljine tektonske ploče odmaraju.
 
''Mehanizam do kojeg smo došli jeste taj da se Zemlja usporava poput klizača koji se vrti na ledu. Kako Zemlja usporava smanjuje se njen ekvatorski prečnik,'' rekao je dr. Bilham za BBC Inside Science. Zemljin prečnik postaje manji, a njena odjeća, odnosno Zemljine tekstonske ploče ne mijenjaju svoju veličinu, što znači da se nabijaju jedna uz drugu. Ove male izmjene u cjelokupnom obliku Zemlje su dovoljne da izazovu propast.''
 
Istraživači su identificirali pet epoha u prošlom stoljeću u kojima je zabilježeno više zemljotresa nego u drugim periodima. Ustanovili su da postoji povećanje u broju zemljotresa od 25% do 30% sa magnitudom od 7 ili više.
 
Istraživači su rekli kako sa povećanjem broja zemljotresa možemo očekivati njih 20 počevši od 2018. godine. Mnogi geolozi su skeptični prema ovim otkrićima, navodeći da je korelacija između zemljotresa i Zemljine rotacije nedovoljno značajna.
 
''Izgleda da se radi o konferecijskoj prezentaciji i preliminarnom, a ne recenziranom istraživanju, tako da ne postoji dovoljan broj detaljnih podataka za ispitivanje. Međutim, ako želite pronaći korelaciju sa drugim prirodnim fenomenom, gotovo sigurno ćete pronaći neke zanimljive podudarnosti,'' izjavio je menadžer za naučne komunikacije GNS-a John Callan.
 
Istraživanje je objavljeno odmah nakon što je zemljotres magnitude 7.3 pogodio granicu između Irana i Iraka, oduzimajući više od 400 života, nakon čega je uslijedilo više od 100 ''aftershock'' zemljotresa. Pored toga, teško je predvidjeti gdje će se ovi ekstremni zemljotresi desiti – iako je Bilham rekao da su otkrili da se većina ovih intezivnih zemljotresa koji su se javili kao odgovor na dnevne promjene prečnika desila u blizini ekvatora.
 
Oko milijardu ljudi živi u Zemljinim tropskim područjima. Ovdje možete pročitati cijelu studiju.