Naučnici tvrde da imaju dokaze za teoriju Velikog praska

"Ne mogu vam opisati kako je uzbudljivo ovo otkriće. Inflacija možda zvuči kao blesava ideja, ali sve što je važno, sve što danas vidimo - galaksije, zvijezde, planete - sve je nastalo u tom trenutku, za manje od trilionitog dijela sekunde"

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 18.03.14 u 12:25
http://bit.ly/1dkj1li
Naučnici tvrde da imaju novi dokaz u prilog teoriji Velikog praska o nastanku svemira (Bing Bang theory).

Istraživači vjeruju da su pronašli signal koji je na nebu ostavilo super brzo širenje svemira koje se najvjerovatnije desilo u djeliću sekunde nakon Velikog praska.

"Ovo je spektakularno", komentirao je profesor Marc Kamionkowski sa John Hopkins univerziteta.

"Vidio sam istraživanje; argumenti su ubjedljivi i naučnici uključeni u projekat su najobazriviji i najkonzervativniji ljudi koje znam", izjavio je Kamionkowsky za BBC.

Otkriće je objavio američki znanstveni tim koji radi na projektu BICEP2. U okviru ovog istraživačkog projekta, u labaratoriji na Južnom polu, naučnici su veoma detaljno proučavali jedan mali dio neba. Cilj projekta je bio pronalazak traga "inflacije" - dokaza za ideju da je svemir nastao u prvom trilionitom, dijelu trilionitog dijela triliona sekunde, tačnije da je cijeli svemir nastao eksplozijom, iz nezamislivo male čestice narastao do veličine klikera, te se nastavio progresivno širiti zadnjih 14 milijardi godina.

Inflacijski svemir je klasa modela Velikog praska koja uključuje kratki period ubrzanog, (mnogo brže od brzine svjetlosti) eksponencijalnog širenja svemira, tokom kojeg se oslobodila ogromna energija pohranjena u vakuumu prostor-vremena. Inflacija svemira se prvi put pominje 1980. godine kao objašnjenje za aspekte Velikog praska koji se nisu dovoljno uklapali u dotadašnju teoriju, poput pitanja zašto duboki svemir izgleda uglavnom isti na svim stranama neba.

Ali inflacija je kao teorija došla sa vrlo specifičnim predviđanjima - da je povezana sa talasima gravitacijske energije, a ti talasi bi u tkanju prostora ostavili neizbrisiv trag u najstarijoj svjetlosti svjetlosti na nebu - čuvenom svemirskom mikrotalasnom zračenju (CMB).

Istraživači uključeni u BICEP2 projekat tvrde da su identificirali takav signal, tačnije karakteristično uvijanje u pravcu kretanja svemirskog mikrotalasnog zračenja. Samo gravitacioni talasi koji se kreću kroz svemir u svojoj inflacijskog fazi mogu ostaviti takav trag.

"Ovo otkriće predstavlja otvaranje novog prozora za koji vjerujemo da bi mogao biti novo poglavlje u fizici - fizici koja će istraživati šta se desilo u prvom nevjerovatno malom djeliću sekunde nastanka svemira", izjavio je za BBC vođa projekta BICEP2, profesor John Kovac sa Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku.

Sada su na redu novi eksperimenti koji bi trebali potvrditi dobijene podatke, te u slučaju njihove potvrde ovo vrijedno otkriće bi moglo, gotovo bez sumnje, osvojiti Nobelovu nagradu.

"Ne mogu vam opisati kako je uzbudljivo ovo otkriće. Inflacija možda zvuči kao blesava ideja, ali sve što je važno, sve što danas vidimo - galaksije, zvijezde, planete - sve je nastalo u tom trenutku, za manje od trilionitog dijela sekunde. Ako to bude potvrđeno, biće to velika stvar", rekao je profesor Alan Guth sa Massachusetts instituta za tehnologiju.