Životinje koje pričaju: Nismo jedina vrsta sposobna za govor

Kontinuirane studije pokazuju kako neki sisari i ptice mogu imitirati zvuk ljudskog glasa.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 12.02.18 u 15:36
http://bit.ly/2CfWWH0
Kontinuirane studije pokazuju kako neki sisari i ptice mogu imitirati zvuk ljudskog glasa. Guardian je sastavio listu pet životinja koje su tokom svog života pokazale vještine komuniciranja slične ljudskim.
 
Orka ili kit ubica
 
Istraživanje objavljeno prošlog mjeseca pokazalo je kako orke ili kitovi ubice imaju sposobnost imitiranja složenosti ljudskog govora. Josep Call, profesor evolucijskog porijekla uma na Univerzitetu St. Andrewsu, bio je koautor studije. Rekao je: ''Mislim da ovdje imamo prve dokaze da kitovi ubice mogu učiti zvuke vokalnim imitacijama.''
 
Orangutan Rocky
 
Dr. Adriano Lameira sa Univerziteta Durham predvodio je tim istraživača u 2016. godini koji je dokazalo da orangutani imaju mogućnost kontrole svog vokalnog dometa, komunicirajući na način koji nije različit od ljudi. Studija se fokusiralana majmuna pod nazivom Rocky, iz zoološkog vrta u Indianapolisu, koji je oponašao govor njegovih čuvara u zamjenu za hranu.
 
Slon Koshik
 
U 2012. godini, Angela Stoeger-Horwath sa Univerziteta u Beču, snimila je Koshika, muškog slona iz Koreje kako komunicira jasno na ljudski način. Koshik bi stavio surlu u usta kako bi proizveo vokalni zvuk veoma sličan ljudskom govoru.
 
Noc, beluga kit                         
 
Istraživači Nacionalne udruge morskih sisavaca u San Diegu bili su zapanjeni 1984. godine kada su čuli nešto što je zvučalo kao da ljudi pričaju u tanku za kitove. Zapravo, zvukove je proizvodio zatočeni beluga kit pod nazivom Noc. Kasnije je provedena studija koja je dokazala da su snimljenim zvukovi veoma slični obrascu i mentalitetu ljudskog govora.
 
Papigaj Alex            
 
Dr. Irene Pepperberg, psiholog za životinje na Univerzitetu Harvard, provela je 30-godišnju studiju o Alexu, afričkom sivom papagaju. Prije istraživanja, u načnoj zajednici se pretpostavljalo da su ptice nesposobne za obavljanje složenih mentalnih zadataka. Iako je Dr. Pepperberg rekla da Alex nije nužno sposoban da koristi jezik, ona je dokazala da on može učestvovati u dvosmjernim oblicima komunikacije i izražavanja s ljudima.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico