Razbijen još jedan mit o vakcinaciji: Višestruke vakcine u ranom djetinjstvu ne štete imunološkom sistemu djeteta

Djeca koja su primila više vakcina u mlađoj dobi nemaju veću vjerovatnoću da će se razboliti nego djeca koja nisu vakcinisana.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 08.03.18 u 07:33
http://bit.ly/2D9irKm
Znamo da su vakcine nedvosmisleno dobre. Ali kada se jedan mit o vakcinama dokaže lažnim, drugi odmah zauzme njegovo mjesto.
 
Jedna od najčešćih zabrinutosti roditelja kada je u pitanju vakcinisanje djece jeste ideja da davanje više vakcina malom djetetu – bilo istovremeno ili u kratkom vremenskom periodu - može oslabiti njihov imuni sistem. Roditelju koji zna malo o temi, to može izgledati kao realna briga.

Postoji puno istraživanja koja pokazuju da to jednostavno nije slučaj, a sada nova studija objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja pruža dodatne dokaze da to nije tako. Djeca koja su primila više vakcina u mlađoj dobi nemaju veću vjerovatnoću da će se razboliti nego djeca koja nisu vakcinisana.
 
''Neki roditelji su zabrinuti da bi višestruke vakcine u ranom djetinjstvu mogle oštetiti imuni sistem njihovog djeteta, što bi ih učinilo podložnijim infekcijama u budućnosti,'' objašnjava glavni autor Jason Glanz. "Ova nova studija ukazuje na to da teorija preopterećenja imunološkog sistema kod novorođenčadi vjerovatno nije istinita.''
 
Naučnici su posmatrali nešto manje od 1000 djece u dobi između dvije i četiri godine tokom 12-godišnjeg perioda. Ali, umjesto da su posmatrali kolika je vjerovatnoća da će djeca koja su vaakcinisana dobiti bolest protiv koje su vakcinisana, naučnici su posebno posmatrali infekcije protiv kojih djeca nisu bila vakcinisana.
 
Nisu pronađene značajne razlike među djecom koja su kumulativno vakcinisana i onom koja nisu.
 
Ono što je studija ustanovila ima savršen smisao. Kada se dijete rodi, izloženo je masovnoj količini novih - i potencijalno štetnih - mikroba od trenutka kada napusti majčinu utrobu. U poređenju s tim, mala količina antigena koji se mogu pronaći u vakcinama je minijaturna, i teško bi mogla utjecati na razvoj imunološkog sistema.
 
Zapravo, zbog stvarnog napada bakterija, antigena i drugih mikroorganizama s kojima se novorođenčad suočava u prvim godinama života, imunološki sistem je spreman da funkcionira upravo u tom okruženju, shvatajući ko mu je prijatelj a ko neprijatelj.
 
''Roditelji se istinski brinu za sigurnost svoje djece kada je u pitanju vakcinacija,'' kaže Glanz. ''Nadamo se da će ova studija umanjiti njihove brige i da će pomoći roditeljima širom zemlje da bolje razumiju sigurnosti i prednosti pravovremenog vakcinisanja.''
 
Dakle, molimo vas da vakcinišite svoje dijete ako ne postoji medicinski razlog zašto to ne bi smjeli uraditi. Ne samo da tako štitite vaše dijete, već i svu ostalu djecu, piše Josh Davis za IFLScience.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico