Post na samo jedan dan može obnoviti matične ćelije

Otkriće da post pomaže regeneraciji crijeva je samo za sebe veoma važno, ali u kombinaciji s potencijalom korištenja lijeka za postizanje istog efekta čini ga ključnom studijom za medicinske intervencije na donjem probavnom sistemu.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 09.05.18 u 07:28
http://bit.ly/2jHCmbO
Naučnici su uspjeli preokrenuti gubljenje funkcionalnosti u crijevnim matičnim ćelijama povezano s godinama na veoma jednostavan način. Pokazalo se da post od 24 sata dramatično poboljšava način na koji se ove važne ćelije regenriraju kod starih i mladih miševa.
 
Studija objavljena u časopisu Cell Stem Cell, posmatrala je efekat istrage na crijevne ćelije starih i mladih miševa. Ono što su naučnici otkrili jeste da su samo nakon jednog dana posta, ćelije promijenile svoje ponašanje. Prestale su sagorijevati ugljikohidrate i počele sagorijevati mast. Jednom kada su ćelije počele sagorijevati masnoću, njihova funkcionalnost se poboljšala.
 
''Crijevne matične ćelije su radoholičari crijeva koji dovode do razvoja više matičnih ćelija i svih različitih tipova crijevnih ćelija. Kako starimo, crijevna funkcija slabi, što otežava sposobnost crijeva da se obnove nakon oštećenja,'' izjavio je profesor Omer Yilmaz sa MIT-ovog Instituta za integrativno istraživanje raka Koch u saopštenju.'' U ovoj liniji istrage, fokusirali smo se na razumijevanje kako 24-satni post poboljšava funkciju mladih i starih crijevnih ćelija.''
 
Ono što je tim shvatio jeste da kada miševi počnu postiti, aktiviraju se određeni faktori transkripcije – proteini koji pomažu u pretvaranju DNK u RNK. Zovu se PPAR. Kada se isključe, ćelije ne mogu sagorijevati masnoću, a analiza je pokazala da kada se to dogodi ćelije se ne mogu regenerirati. Obrnuto je također tačno. Tim je aktivirao PPAR faktore dok miševi nisu postili i još uvijek je postojao blagotvoran efekat.
 
''To je također bilo veoma iznenađujuće,'' dodao je koautor Chia-Wei Cheng. ''Samo aktiviranje jednog metaboličkog puta je dovoljno za preokret određenih dobnih fenotipova.''
 
Ova otkrića su zaista važna. Otkriće da post pomaže regeneraciji crijeva je samo za sebe veoma važno, ali u kombinaciji s potencijalom korištenja lijeka za postizanje istog efekta čini ga ključnom studijom za medicinske intervencije na donjem probavnom sistemu. To bi, na primjer, moglo pomoći bolesnicima koji se oporavljaju od hemoterapije ili gastrointestinalnih infekcija.
 
Tim sada želi saznati da li ćelije u drugim dijelovima tijela imaju ove sposobnosti. Post ili korištenje lijeka može povećati dugovječnost tkiva u mnogim različitim organima, piše Alfredo Carpineti za IFLScience.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico