Da li je Pluton ipak planeta?

Međunarodna astronomska unija (IAU) je 2006. godine proglasila Pluton patuljastom planetom oduzimajući mu status planete u sunčevom sistemu, nakon što se ustanovilo da isti ne zadovoljava kriterije za pravu planetu.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 11.05.18 u 10:47
http://bit.ly/2wG04Ph
Međunarodna astronomska unija (IAU) je 2006. godine proglasila Pluton patuljastom planetom oduzimajući mu status planete u sunčevom sistemu, nakon što se ustanovilo da isti ne zadovoljava kriterije za pravu planetu. Još od ove kontroverzne odluke, mnogi lojalni fanovi Plutona i astrofizičari borili su se protiv nje.
 
Alan Stern i David Grinspoon, glavni istraživač misije New Horizons za Pluton i astrobiolog, respektivno - napisali su novi članak za Washington Post u kojem navode razloge da se Pluton opet proglasi planetom.
 
Definicija IAU iz 2006. godine zahtjeva da nebesko tijelo zadovolji tri kriterija prije nego što se proglasi planetom. Prvo, mora se nalaziti u orbiti oko Sunca. Drugo, mora imati dovoljno samogravitacije da ima okrugli (ili gotovo okrugli) oblik. Konačno, ne smije imati ništa oko svoje orbite. Budući da je Pluton okružen gomilom drugih ledenih Kuiper Blet objekata koji liče na njega, ne zadovoljava definiciju i stoga nije prava planeta.
 
Stern i Grinspoon pišu kako je definicija ''užurbano oblikovana'' i da sadrži ''očite nedostatke''. Na kraju krajeva, to bi značilo da Zemlja nije planeta jer ima mnogo asteroida u svom okruženju. Nadalje, definicija ne uzima u obzir egzoplanete, bezbrojne planete koje se nalaze izvan našeg sunčevog sistema. Što više ovih egzoplaneta otkrivamo, to više ova definicija izgleda nepotrebno precizno oblikovana.
 
Umjesto toga, oni tvrdi kako bi pojam ''planeta'' trebao biti korišten da se opišu svjetovi s unutrašnjim geofizičkim svojstvima, a ne samo orbitalnim svojstvima.
 
''Koristimo riječ 'planeta' da opišemo svjetove s određenim osobinama,'' objašnjavaju Stern i Grinspun. Kada vidimo jedan svijet poput Plutona, s mnogim poznatim karakteristikama – planine leda, gelečeri azota, plavo nebo sa slojevima smoga – mi i naše kolege sasvim prirodno koristimo riječ ''planeta'' da ga opišemo i poredimo s drugim planetama.
 
Debata se zatim proširila i na Twitter.
 
Govoreći za IFLScience prošle godine, Alan Stern je dodatno nagalsio ovo pitanje ističući: ''IAU je primarno sastavljena od nestručnjaka, astronoma koji proučavaju crne rupe i galaksije. Druge organizacije (s planetarnim naučnicima) su možda prikladnije.
 
Umjesto toga, Stern i Grinspoon navode još jednu definiciju iznesenu 2017. godine na godišnjoj Lunarnoj i planetarnoj naučnoj konferenciji: "Okrugli objekti u prostoru koji su manji od zvijezda". Naravno, nisu svi astronomi uvjereni u ovaj argument budući da bi to značilo da bi se većina Mjeseca (ne znam množinu)  u sunčevom sistemu također smatrala planetama.
 
Čak je i Cosmos domaćin Neil deGrasse Tyson prethodno tvrdio na "Late Show s Stephenom Colbertom" da Pluton nije planeta. Nakon što je primjetio da Plutonova orbita povremeno presijeca Neptun, uzviknuo je: ''Tako se planeta ne ponaša, ne!''
 
Jedna stvar je sigurna, debata oko Plutonovog statusa planete je daleko od kraja, piše Tom Hale za IFLScience.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico