Kako zaspati za manje od dvije minute, metoda koju koriste američki vojnici

Prvi korak je da ispraznite svoj um. Da biste to učinili, preporuča se da opustite sve mišiće na licu. Zatim, spustite ramena i opustite ruke. Izdahnite i opustite prsa, a potom opustite i noge, sve u tom slijedu.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 08.09.18 u 11:30
http://bit.ly/2oP2UKT
Internetom kruži priča o navodnoj metodi koju koristi američka vojska koja pomaže ljudima da zaspu.
 
Informacije dolaze iz knjige iz 1981. godine pod nazivom Relax and Win: Championship Performance, a priču je prenio pisac Sharon Ackman u julu. U knjizi se čitateljima opisuje kako se opustiti i kako zaspati za dvije minute, što je metoda koju navodno koristi američka vojska.
 
"US Navy Pre-Flight School razvio je naučnu metodu kako zaspati tokom dana ili noći, u svim uvjetima, za manje od dvije minute", napisao je Ackman. "Nakon šest sedmica treninga, 96% pilota moglo je zaspati za dvije minute ili manje. Čak i nakon što popiju kafu, s mecima koji se ispaljuju u pozadini. "
 
Pa kako se to radi? Pa, prvi korak je da ispraznite svoj um. Da biste to učinili, preporučuje se da opustite sve mišiće na licu. Zatim, spustite ramena i opustite ruke. Izdahnite i opustite prsa, a potom opustite i noge, sve u tom slijedu.
 
Sljedećih 10 sekundi željet ćete očistiti svoj um od svega. Zamislite da ležite u mračnoj sobi na udobnom kauču ili, ako ne uspijevate, izgovaranje riječi "nemoj misliti" iznova i iznova može navodno pomoći.
 
Ako sve to uradite, pa, trebali biste spavati. Ackman je rekao da je to osobito korisna tehnika za ljude u vojsci koji su bili u opasnim scenarijima ili za one koji se suočavaju sa strahotama rata.
 
Prema nedavnoj studiji, između šest i devet sati sna tokom noći može pomoći da se neutraliziraju srčane bolesti, dok su druge studije pokazale prilično katastrofalne učinke koje deprivacija sna može imati na tijelo. Iako ga ne razumijemo u potpunosti, san je itekako koristan.
 
Dakle, ako vam nekad bude potrebna mala drijemka, ili ne možete zaspati kod kuće, zašto ne biste isprobali ovu staru američku vojnu tehniku? Ako je bila efikasna za pilote iz Drugog svjetskog rata, onda bi mogla poslužiti i vama, piše Jonathan O'Callaghan za IFLScience.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico