Psihopate, narcisi i sadisti, svi imaju jednu zajedničku stvar

Šta imaju zajedničko Norman Bates, Tony Soprano i Miranda Priestly? Osim što su u cijelosti izmišljeni likovi koje su osmislili pisci i redatelji, svi oni posjeduju karakteristiku nazvanu "D-faktor". "D" je ovdje oznaka za ''dark (mračan/taman)".

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 03.10.18 u 10:41
http://bit.ly/2NfWIoR
Šta imaju zajedničko Norman Bates, Tony Soprano i Miranda Priestly? Osim što su u cijelosti izmišljeni likovi koje su osmislili pisci i redatelji, svi oni posjeduju karakteristiku nazvanu "D-faktor". "D" je ovdje oznaka za ''dark (mračan/taman)".
 
Psiholozi iz Njemačke i Danske definiraju "D" kao "opću tendenciju maksimiziranja vlastite koristi - zanemarujući, prihvaćajući ili zlonamjerno izazivajući nestabilnost za druge - uz uvjerenja koja služe kao opravdanje", piše Rosie McCall za IflScience.
 
Na individualnoj razini, to se može izraziti kroz narcizam, sadizam, psihopatiju ili bilo koju od šest najčešće proučavanih mračnih osobina ličnosti, uključujući egoizam, makijavelizam, bijes, samointeres, moralno oslobođenje i fiziološko pravo. Doista, u radu objavljenom u Psychological Review, psiholozi opisuju D-faktor kao "tamnu jezgru ličnosti", a ove osobine kao manifestacije takve naravi.
 
To znači da ako osoba ima neku tamnu osobinu ličnosti (poput, na primjer, makijavelizma - "manipulativan, neosjetljiv stav i vjerovanje da cilj opravdava sredstvo"), ona ima i veću vjerojatnoću ravijanja jedne ili više drugih tamnih osobina (npr. egoizma - "prekomjerna preokupacija vlastitom koristi na štetu drugih i zajednice" ili psihopatije - "nedostatak saosjećanja i samokontrole, u kombinaciji s impulsivnim ponašanjem").
 
Naučnici su došli do ovog zaključka nakon što su ispitali više od 2.500 ljudi tokom niza studija, tražeći od njih da se slože ili ne slože na skali od pet stepeni s različitim tvrdnjama kako bi izmjerili njihovo sklonost mračnom razmišljanju. Izjave su se kretale od "Inzistiram na postizanju poštovanja koje zaslužujem" do "Ja sam povrijedio ljude jer sam mogao" do "čak i bez ikakvog rizika da budem uhvaćen, jednostavno je pogrešno prekršiti zakon". U nekim studijama, također su mjerili odgovore u odnosu na etičko, moralno i društveno nepoželjno ponašanje (na primjer, varanje na testu).
 
Zatim su došli do D-faktora.
 
Nadahnuće za D-faktor potječe od g-faktora, daleko više pozitivnog spektra kojeg je engleski psiholog Charles Spearman osmislio prije više od 100 godina. Spearman je pokazao da oni koji su pokazali koginitivnu sposobnost na jednom području, imali su veću vjerovatnoću da urade isto i na drugom području zbog nečega što se zove opća inteligencija (ili g-faktor).
 
"Na isti način, mračni aspekti ljudske ličnosti također imaju zajednički nazivnik, što znači da se - slično inteligenciji - može reći da su svi izraz iste dispozicionističke tendencije", objasnio je Ingo Zettler, profesor psihologije na Univerzitetu u Kopenhagenu, u saopštenju.
 
"Na primjer, u određenoj osobi, D-faktor se uglavnom može manifestirati kao narcizam, psihopatija ili neka od drugih tamnih osobina ili njihova kombinacija. Ali s našim mapiranjem zajedničkog nazivnika različitih mračnih osobina ličnosti, jednostavno se može utvrditi da osoba ima visoki D-faktor. To je zato što D-faktor upućuje na vjerojatnoću da će se osoba uključiti u ponašanje povezano s jednim ili više tih tamnih osobina. "
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico