Nauka potvrdila ono što smo već znali: Zagrljaji stvarno čine da se osjećamo bolje

Grljenje je pomoglo ljudima da se osjećaju manje loše nakon nekog sukoba ili negativnog događaja tokom svog dana. Ovaj je efekat bio vidljiv kod svih spolova i dobnih skupina u istraživanju, iako su žene prijavile više zagrljaja od muškaraca.

AUTOR: CNN
OBJAVLJENO: 07.10.18 u 12:16
http://bit.ly/2C2PyCI
Osjećate se snuždeno? Pod stresom ste? Malo ste dizbalansirani zbog nekih neslaganja?
 
Grlite se! Nova studija sugerira da samo posezanje i dodirivanje nekoga - dakako, konsenzualno - može smanjiti loše osjećaje povezane s tipičnim usponima i padovima u našim društvenim interakcijama.
 
Studija iz Odjela za psihologiju Univerziteta Carnegie Mellon, objavljena ove sedmice u PLOS ONE, posmatrala je društvene interakcije više od 400 ljudi tokom više od dvije sedmice. Sažetak njihovih dnevnih aktivnosti, raspoloženja i fizičkih interakcija otkriva uzročnu vezu između emocionalnih stanja, sukoba i broja zagrljaja koje je osoba dala ili primila.
 
"Rezultati su pokazali da postoji međudjelovanje između prihvatanja zagrljaja i izloženosti konfliktima tako da je primanje zagrljaja povezano s manjim smanjenjem pozitivnih utjecaja i manjim povećanjem negativnih utjecaja povezanih s konfliktom kada se procjenjuju istovremeno", navodi se u studiji.
 
Pojednostavljeno, grljenje je pomoglo ljudima da se osjećaju manje loše nakon nekog sukoba ili negativnog događaja tokom svog dana. Ovaj je efekat bio vidljiv kod svih spolova i dobnih skupina u istraživanju, iako su žene prijavile više zagrljaja od muškaraca.
 
"Naši su rezultati u skladu sa zaključkom da i muškarci i žene mogu imati jednaku koristi od grljenja tokom dana kada dođe do nekog sukoba", navodi se u studiji.
 
Zanimljivo je, čini se, da nije važno jesu li osobe koje su davale zagrljaj bile u romantičnoj vezi u vrijeme spomenutog zagrljaja - koristi povezane s raspoloženjem su i dalje bile zabilježene.
 
Autor studije je Michael Murphy, postdoktorant i naučni saradnik na Odsjeku za psihologiju u Carnegie Mellonu. U studiji, on kaže da bi se istraživanje moglo poboljšati tako što bi se tačno naznačilo kakve su društvene veze bile uključene u zagrljaj - stranac ili neko s kim ste se raspravljali, na primjer, za razliku od partnera ili zagrljaja od mame.
 
"Nedostatak specifičnosti povezanih s osobama od kojih su pojedinci primili zagrljaje ograničava i našu sposobnost da utvrdimo jesu li zagrljaji od određenih vrsta društvenih partnera efikasniji od onih drugih", napisao je Murphy.
 
U oba slučaja, čini se da nema negativnih strana konsenzualnog zagrljaja, piše AJ Willingham za CNN.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico